Ditt hem är i Paradiset....


Börjar med att repetera lite om när Allah skapade Adam, vart var Adam då? Paradiset
Vad gjorde Adam som fick honom att komma till jorden?
När Adam förstod att han gjort fel vad gjorde han då? (han erkände sitt fel och ångrade sig) Vad gjorde Iblis när han gjort fel? (han bad om att få vilseleda människorna och insåg inte sitt fel utan skyllde ifrån sig)

Allah sa till Adam;
[Gud] sade: "Ned, alla, [härifrån]! Fiender skall ni vara inbördes. På jorden skall ni under en tid ha er boning och er nödtorftiga försörjning. [Och Han] sade: "Där skall ni leva och där skall ni dö och ur denna [jord] skall ni kallas att stiga fram [på nytt]." 7:24-25
Jorden är ett temporärt hem. Allah skapade Adam i Paradiset, det är hans sanna boning. Vi är Adams barn och Paradiset är vårt sanna hem men för att träda in i Paradiset behöver vi den rätta nyckeln.
مَنْ مَاتَ وَهُوَ يَعْلَمُ أَنَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ دَخَلَ الْجَنَّةَ
Profeten sa, "Den som dör och vet att det inte finns någon Gud utom Allah kommer träda in i Paradiset." sahih Muslim
Det räcker inte med att bara veta om att Allah finns för Satan vet om att Allah finns men kommer få vara i evigheten i helvetet.
Nyckeln till Paradiset ligger i trosbekännelsen men en nyckel måste ha rätt mönster för att passa in i låset för att dörren ska öppnas. På samma sätt har trosbekännelsen villkor som måste uppfyllas för att den ska leda oss till Paradiset.

Bukhari rapporterar att någon frågade Wahb, "Är inte nyckeln till Paradiset att vittna om att det inte finns någon Gud vid sidan om Allah?" Wahb sa, "Självklart, men varje nyckel har olika spår. Om du kommer med rätt nyckel så kommer dörren öppnas och om den inte är rätt så öppnas den inte för dig." Sahih Bukhari

Jag pratar lite kort om tawheeds tre delar;

tawheed robboiyyah (Vår Herre, vår Skapare är Allah)
tawheed uluhiyyah (Vi dyrkar endast Allah)
tawheed asma wa sifaat (Vi tror på Allahs namn och attribut utan att förvränga dem)

Efter den här pysselstunden vill jag att barnen ska komma ihåg att nyckeln till Paradiset kan ha olika spår som passar, man kan vara bra mot sina föräldrar, bra karaktär, bygga en moské, göra hajj osv men den viktigaste är att de tror på Allah från hjärtat och att de försöker vara den bästa muslimen som älskar Allah och tänker på Allah i allt de gör.
Fastän de är små kan de leva med Allah närvarande i sina liv. De flesta barnen gör det, allahomma barik, men jag vill göra dem medvetna om det så det inte bara är en vana för att mamma och pappa sagt så.

När de ska äta tänker de, är den här maten halal?
När de klär på sig tänker de, är de här kläderna halal (hur kan kläder vara halal)?
När de ska leka med sina kompisar tänker de, är jag en bra muslimsk kompis?
När de ska dyrka Allah tänker de att de måste tänka på Allah med hjärtat och inte bara med kroppen.
När vi gör fel gör vi som Adam, vi vänder oss till Allah och ber om förlåtelse.

Som muslim kretsar hela våra liv runt dyrkan till Allah för Allah vet hur vi ska leva det bästa livet här på jorden.
Må Allah vägleda oss och våra små som imorgon är stora som ska bära det muslimska ummaht vidare. 

Pyssel;

Vi målar träkulor och gör nyckelringar som en påminnelse om att vi behöver rätt nyckel för att komma in i vårt riktiga hem; Paradiset.

Länkar;

Nouman Ali Khan om Adam och Iblis
Keys to Paradise - text engelska

Kommentarer

Populära inlägg