Tema Sahaba - Uthman ibn Affan



Uthman föddes sju år efter Profeten Muhammad i Mecka. Han var en vacker man men de karaktärsdrag som man mest förknippar med Uthman är blyghet och givmildhet. Och det redan innan islam. Han var en av få som kunde läsa och skriva och var en framgånsrik handelsman.

Han gifte sig med Profetens dotter, Ruqayah. Tillsammans med deras lilla son Abdullah gav de sig av till Habasha för att undkomma Quraish fötryck. De flyttade senare till Medina. Några dagar innan slaget av Badr fick Ruqayah feber och Profeten bad Uthman att vaka över henne. Samma dag som muslimerna vann slaget dog Ruqayah och inte långt därefter dog även sonen Abdullah. Deras död tog hårt på Uthman. Två år senare frågade Profeten vad det var som tyngde honom och Uthman förklarade att det var Ruqayahs död och det faktum att han inte hade någon relation till Profeten längre. Allah beordrade då Profeten att gifta bort sin andra dotter Umm Kulthom. Efter det fick Uthman smeknamnet, Dhunorayn;  han med de två ljusen. 



Uthmans blygsamhet
Profeten sa; "Blygsamhet الْحَيَاءُ  är en del av tron och den blygsammaste i min nation är Uthman." [sahih av Al-Albani]
Det finns återberättat att Uthman var så blyg att han inte stod rakt upp när han tog av sina kläder. 

I en känd hadith finns det berättat från Aisha att Profeten Muhammad satt i sitt hem och hans klädsel hade åkt upp på låret när Abo Bakr kom in. Profeten satt kvar som innan sedan kom Umar in och Profeten satt kvar som innan men när Uthman kom in satte han sig upp och täckte sig väl. När Aisha frågade om det sa Profeten, "Ska jag inte vara blyg för en man som till och med änglarna är blyga inför."
Uthmans generositet

I Medina var vattnet begränsat och en man hade monopol på den brunn som var närmast. Profeten lovade paradiset till den som köpte brunnen och det var det Uthman som gjorde.

När muslimerna blev fler i Medina ville profeten köpa marken som angränsade till Profetens moske för att kunna bygga ut. Uthman var den som köpte den marken och blev lovad en bättre mark i paradiset. 

När Profeten samlade pengar till slaget av Tabok och Uthman gav och gav tills Profeten sa, "Från och med denna dag kommer inget att skada Uthman oavsett vad han gör." dvs. i näsa liv. 

Under Abo Bakrs khalifa var det en svår svält och Uthmans karavan nådde Medina just då. Fastän han kunde göra en stor förmögenhet på maten gav han den till Medinas svältande befolkning. 

Uthmans död
En gång när Profeten, Abo Bakr, Umar och Uthman besteg berget Uhud börjaden den skaka varpå Profeten sa, "Var stadig, åh Uhud! För på dig står en profet, en som talar sanning och två martyrer." 
Uthman var den tredje khalifa och styrde i ungefär 12 år. De första sex åren var en lugn tid men i och med att islam spreds över världen uppstod interna konflikter som tillslut resulterade i Uthmans död. Under hans khilafa spreds islam till Marocko, Afganistan, Azerbajan och Sudan. 

Rykten och lögner spreds om Uthman. Han var en snäll, mjuk och mild man som inte stoppade dessa och tillslut hade rebellerna blivit så många att de kom och slog läger utanför hans hem och krävde att Uthman skulle avgå som khalifa. Profeten hade sagt till Uthman medan han levde, 

"Ta inte av dig den klädsel som Allah klätt dig med." Profeten pratade i liknelser, klädseln som Profeten pratade om var khilafa. Det finns även andra ahadith där Profeten säger att Uthman kommer dö för att han vägrar ta av sig den klädsel som Allah gett honom och han kommer att vara på sanningen. 

Profetens ord var det som gjorde att Uthman inte gav upp makten. Uthman ville inte att en enda droppe blod skulle spillas för hans skull fastän sahaba ville skydda honom. Man ville skicka en stor armé från Sham men Uthman vägrade för folket i Medinas skull. Ali ibn Abi Talib ville skydda honom men Uthman vägrade. 

Under 40 dagar var Uthmans hem belägrat, han fastade på dagen och bad på natten. En man tog sig över muren för att döda honom sa Uthman att han var inte den man som skulle döda honom för Profeten hade bett för mannens stam. Den mannen flydde från upproret och ångrade sig. 

Den sista dagen i Uthmans liv somnade han och drömde att han träffade Profeten som sa, "Åh Uthman, har de förbjudit dig från vatten?" och Uthman svarade ja, "Åh Uthman, har de förbjudit dig från mat," och Uthman svarade ja. "Åh Uthman, har de förbjudit dig från att be i min moské?" och Uthman svarade ja. "Goda nyheter åh Uthman, idag ska du bryta fastan med oss." De som är i hans närhet såg hur tårar rann ner från Uthmans kinder och när han vaknade berättade han om drömmen. 

Uthman var 82 år gammal vid det här laget. Han satt och läste koranen när en man hoppade över muren och tog tag i Uthmans skägg och Uthman sa, "Låt mitt skägg vara för din far brukade hedra mitt skägg." Och Abo Bakr son kom ihåg hur alla hedrat Uthman så han flydde upproret. 

Men de som kom efter honom kände inte till Uthmans status i ummaht. Det första slaget var med en järnbit över Uthman ansikte och blodet föll på ayahn; 
Gud skall skydda dig mot dem. Han är Den som hör allt, vet allt. 2:137 [Allah will be sufficient for you against them. And He is the Hearing, the Knowing.]
När Uthman höll upp sin hand högg mannen av den och Uthman sa, "Handen du högg av var samma hand som var den första att skriva ned koranen." Rebellerna fortsatte att hugga honom tills han dog sedan drog de honom till sophögen. De ville inte att han skulle få en värdig begravning för att folket inte skulle bli känslosamma. Han begravdes på natten av några sahaba. 

Alla de som var med i mordet på Uthman dog en hemsk död, Allah tog hand om dem. 
Profeten sa en gång om Uthman, "Ge honom de goda nyheterna om Paradiset efter en stor prövning drabbat honom."
Läxa;
"Varje religion har ett naturligt karaktärsdrag och islams karaktärsdrag är blygsamhet." 
Det finns även flera olika ahadith där profeten nämner att blygsamhet är en del av tron. Desto starkare tro desto mer blygsamhet. 

Ordet haya kan översättas som blygsamhet, blyghet, självrespekt, skam, heder osv.  
Profeten sa; "Om du inte känner/har blyghet så gör som du vill." [Bukhari] 
Ingen skam i kroppen sa man förr men skam har nästan försvunnit i dagens samhälle. Blygsamhet är nästan skamligt och ska till varje medel motverkas. I hadithen från Profeten så ser vi att det är just blygsamheten som förhindrar oss från att gå över vissa gränser. Om dessa gränser suddas ut så kan man göra vadsomhelst. 

Blygsamhet är en känsla av skam eller blyghet som förhindrar oss från att bete oss dåligt gentemot andra eller som förhindrar andra att bete sig dåligt mot oss. Blygsamhet i islam är så mycket mer än kläder och hur vi pratar, det innefattar även blygsamhet gentemot Allah. De första muslimerna brukade säga, "Var blyg inför Allah när du är ensam på samma sätt som du är blyg inför folket när du är ute." 
Blygsamhet är en del av tron och den delen av tron måste ha sin grund i hjärtat.

Blygsamhet är det som även skiljer oss från djuren. Djuren följer sina instinkter utan att känna skam eller veta vad som är rätt eller fel. Desto mindre blygsamhet en människa har desto mer liknar den ett djur. 

Idag med sociala medier och mobiler så är det så lätt att falla för fitnah. Man kanske gör saker på nätet eller lägger upp bilder på sig själv på ett sätt som man aldrig skulle göra framför människor i verkligheten. Hur många kvinnor tar inte bilder på sig själv utan slöja i sitt flöde fastän de bär den ute i samhället. Eller delar med sig av sina synder till alla på snap osv. 

Denna vecka tänkte jag att vi ska reflektera över oss själva och vilken nivå av blygsamhet vi har. När skäms jag? Vart går mina gränser? Hur är jag privat på internet och hur är jag framför andra? 

Jag vill att vi ska göra vårt bästa för att ta vara på vår blygsamhet och inte låta den nötas ut tills vi inte känner skam längre. Reflektera över om du förändras i olika sammanhang, finns det situationer när du har mer blygsamhet än andra, varför? Ta vara på känslan av skam och låt inte ditt hjärta falla i glömska utan vårda din blyghet och var tacksam över den. Skäms inte för att vara för blyg!

Profeten gick förbi en man som tillrättavisade sin broder, "Du är för blyg, och jag är rädd att det kommer att vara dåligt för dig." När Profeten hörde det sa han, "Låt honom vara för blygsamhet är en del av tron." 
...bli till en gemenskap av människor som uppmanar varandra att göra gott och anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt. Dem skall det gå väl i händer. 3:104
Åh Allah vägled oss och våra barn, låt oss vara bland de som fortsätter att uppmana det goda och förbjuda det onda och vara en kraft i samhället som står emot trycket även när det känns svårt.

Pyssel; 

Uthman lärde sig koranen utantill och han läste den mellan Isha och fajr! Hela koranen i en rakah! 

Det är Uthmans kopia av koranen som vi har än idag. Han blev beskylld för att ha bränt koranen och varför han brände alla personliga kopior av koranen var för att vi muslimer skulle ha en och samma bok. Vi har tidigare pratat om hur koranen skrevs ner och bevarades. 

Som pyssel gör vi bokmärken med hadithen som återberättats av Uthman; 
Den bäste av er är den som lär sig koranen och lär ut den till andra.”
Länkar;

https://www.thedeenshow.com/modesty-in-islam/
Om Uthman ibn Affan på svenska audio
Massor av olika audio om Uthmans liv
Text om uthman på engelska
Bokmärke med hadith 

Kommentarer

Populära inlägg