Tema Sahaba - Ali ibn Abi Talib



Vi fortsätter med den fjärde khalifan och den sahabin som Profeten sa, "Han är från mig och jag är från honom." 
Alis far, Abo Talib, var en fattig man med många att försörja därför växte Ali upp i Profeten Muhammed hem. Han tvekade aldrig på att hans förmyndare var en Profet och med det blev han det första barnet som blev muslim, bara 10 år gammal. Alis mamma, Fatima var faktiskt den andra kvinnan att bli muslim. 
En gång såg Abo Talib att Ali bad med Profeten och Khadija och han uppmuntrade honom fastän han aldrig själv blev muslim. 
Under hijrahn var det Ali som sov i Profetens säng för att lura Quraish. Profeten lugnande honom med orden; "Oroa dig inte, ingen kommer att kunna skada dig." Ali, som fortfarande var väldigt ung, låg och sov inlindad i en grön mantel, precis som Profeten brukade göra.
Quraish hade valt ut elva män som skulle verkställa deras ondskefulla plan. När natten närmade sig omringade männen Profetens hus. Hela natten skulle de bevaka huset, de bara väntade på att döda honom så fort han gick ut på morgonen. Genom ett hål i dörren försäkrade de sig om att han låg kvar i sängen, men den de såg var i själva verket Ali ibn Abi Talib.
Profeten var fortfarande kvar i huset som omringats av de otrogna männen. Allah öppnar alltid vägarna för Sina rättfärdiga tjänare. Männen somnade, en efter en, så när Profeten gick ut från sitt hem för att gå till Abo Bakr fann han att de sov. Han tog upp lite jord som han strödde över de unga männens huvud medan han reciterade följande vers:
”Jag har placerat en barriär framför dem, och en barriär bakom dem. Jag har täckt dem så att de inte kan se klart.” (Koranen 36:9)


Därefter fortsatte han vidare mot Abo Bakrs hus, tillsammans gav de sig av på deras resa.

Avgudadyrkarna väntade tålmodigt hela natten på Ali i tron om att det var Profeten. Det var inte förrän de kastade sig över honom som de insåg att de blivit lurade, ”Var är din vän?” Han svarade dem; ”Jag vet inte?” De släpade med honom till Kabah där de band fast honom i hopp om att han skulle avslöja något, men Ali yttrade inte ett ord. Nyheten om att Profeten lyckats ge sig av skapade oordning i hela staden. 

Då Profeten var känd för att vara sanningsenlig och människor litade på honom brukade man lämna saker i hans hushåll. Efter Profeten gett sig av var det Ali som lämnade tillbaka dessa saker. När allt var avklarat i Mecka gick Ali själv till fots genom öknen till Medina. 

När han kom fram till Medina hade alla redan blivit tilldelade sin broder från Ansar och ingen fanns kvar Profeten sa då till Ali, "Du är min bror i detta liv och i nästa." 

Ali växte upp och blev en begåvad krigare och han var med i öppningsduellerna vid de olika slagen. En gång mötte han sin motståndare med bara en sköld medan motståndare var helt täckt. Moståndaren var ingen annan än hans farbror som till en början inte ville slåss mot sin egen brorson så sa Ali, "men jag vill möta dig," och duellen började. Efter bara några slag låg den andre utblottad på marken och bad för sitt liv varpå Ali lät honom vara. Ali är för evigt känd som en modig och begåvad krigare. 

Dagen innan segern av Khaybar sa Profeten, "Imorgon ska jag dela ut flaggan till en man som älskar Allah och Hans Sändebud och som är älskad av Allah och Hans sändebud." Sahaba försökte fånga Profetens uppmärksamhet men när morgonen kom frågade profeten efter Ali för att ge honom flaggan. Ali hade inte kommit ut än då han fått en ögoninflammation, Profeten tog lite av sin saliv och smörjde ögat och sjukdomen försvann och efter den dagen fick Ali inga problem med sina ögon. 

Efter slaget av Badr frågade Alis fria slav honom, "Vet du om att flera män har kommit till Profeten för att fråga om Fatimas hand?" Det visste han men han hade inget att ge i brudgåva. Slavinnan var övertygad om att Profeten skulle acceptera honom och fortsatte att uppmuntra honom tills han gick till Profeten. Men väl där fick han inte fram ett ord. "Vad får dig att komma hit? Behöver du något?" Frågade Profeten men Ali fortsatte vara tyst så Profeten sa, "Kanske har du kommit för att fråga om Fatimas hand?" "Ja," svarade Ali. "Har du något du kan ge henne i mahr?" "Nej, vid Allah, åh Allah Sändebud." 
"Vad gjorde du med skölden jag gav dig? Vid Den i vars hand min själ ligger, så är den värd 400 dirham." Ali hade kvar skölden och gick till marknaden och sålde den till Uthman för 400 dirham. Uthman sa, "Jag har inte mer rätt till den här skölden än du och är inte du i större behov av pengar än jag?" "Ja," svarade Ali. Så Uthman köpte skölden och gav Ali pengarna varpå han gav tillbaka skölden som en gåva. SobhanAllah desto mer man lär sig om sahaba desto mer förundras man över deras nobla karaktär. 

Ali och Fatima levde ett enkelt liv och i dag skulle vi nog säga att de var väldigt fattiga. Fatima hade sår på händerna från att mala mjöl och Alis rygg värkte från att bära vatten. När Profeten blev tilldelad några slavar frågade de honom om de kunde få en som kunde hjälpa de i hemmet. Profeten hade planerat att sälja slavarna för att ge ahlo suffah (de fattigaste i Medina) pengarna. På kvällen kom han dock förbi hemma hos Fatima och Ali när de låg i sängen. Täcket de skylde sig med var så litet att om de täckte sitt huvud syntes fötterna och om de täckte fötterna hade de inget täcke på huvudet. Han lärde de något som var bättre än en tjänare och det var att säga; Sobhanallah 33ggr, alhamdolillah 33ggr och Allaho akbar 34ggr innan de somnade. Ali gjorde denna dhikr varje natt i resten av sitt liv. 

Ali fick 33 barn i sitt liv. Med Profetens dotter Fatima fick han fyra barn, Hassan, Hussein, Zaynab och Umm Kulthum. När Ali fick Hassan gav han honom namnet Harb först men Profeten sa, "Nej han är Hassan, "den vackre". När nästa son föddes sa han att han är Harb men profeten sa, "Nej han är Hussein, "den lille vackra". 

Ali var en av de som skickades till Jemen för att lära ut islam och dömma i oenigheter. Innan sin resa var han orolig över att döma fel då han inte hade tillräckligt med kunskap men Profeten dunkade honom över bröstet och gjorde dua. "Åh Allah ge honom klarhet i sitt tal och vägled hans hjärta." Efter den dagen kände inte Ali någon svårighet i att döma. 

Även Ali blev lönnmördad precis som Umar under fajr bönen. Mannen högg honom flera gånger och bara några dagar efter dog Ali. Det var de sista dagarna i ramadan och och han blev 63 år gammal. Skillnaden var att Alis mördare kallade sig muslim, han läste koranen och bad men hat till Ali hade gjort denna gärning tillåten. Profeten sa, "Endast en troende älskar Ali och endast en hycklare hatar honom." 

Läxa; 
Ali var med när Profeten dog och det sista han beordrade de närvarande och ummaht var, "As-Salaat, as-salaat!" 
Bönen är islams andra pelare och I en hadith sa Profeten; "Det som skiljer oss och dem är bönen och den som försummar bönen har begått otro." 

I surah Mudathir svarar människorna i elden på frågan, 
"Vad förde er till helveteselden?" De skall svara, "Vi hörde inte till dem som bad..." (74:42-43)
Denna vecka utmanar jag min grupp att ta vara på sin bön och be den i tid. Det är vinter och för många kan det kännas svårt att be under dagen i skolan men denna vecka försöker vi allt vi kan för att genomföra våra böner i tid. Ta första steget mot Allah och Han kommer att underlätta för dig i din situation. Bönen är ett skydd mot synder och en nyckel till paradiset. 
LÄS VAD som har uppenbarats för dig av denna Skrift och förrätta bönen. Bönen avhåller [den bedjande] från skamlösa handlingar och allt som strider mot rimlighet och förnuft. Men först och störst är åkallandet av Guds namn. Och Gud vet vad ni gör. 29:45
Vi lär oss olika ahadith om bönen till nästa vecka. 

Jag älskar råden som en syster gav i denna text och rekomenderar att föräldrar läser den! 

Pyssel; 

Vi gör kylskåpsmagneter i form av pilar då Ali var känd för sitt mod men även som påminnelse om att vi muslimer måste hålla ihop och inte låta oss splittras. 

Alis era var fylld av konflikter inom ummaht och slag efter slag utkämpades precis som Proften Muhammad förutspådde. 'Jag hörde Hudaifa säga, "När vi satt med Umar sa han, ' Vem av er kommer ihåg något som Profeten sa angående prövningar?" Hudaifa sa, "Prövningar vad gäller en mans familj, hans egendom, hans barn och hans grannar sonas genom bön, zakaat och genom att uppmana till gott och förbjuda det onda." Umar sa, "Jag frågar inte om sådana prövningar utan om de prövningar som kan liknas vid vågorna på havet." Hudaifa sa, "Oroa dig inte över de, åh de troendes ledare, för mellan de och dig är en stängd dörr." Umar sa, "Kommer den dörren att öppnas eller gå sönder?" Jag sa, "Nej, den kommer att gå sönder." .... Denna dörr var Umar och efter hans khilafa börjar splittringen i ummaht där muslimer dödar muslimer och vi bildar grupperingar. källa 

Länkar; 

 islam.nu om ali - del 1 och del 2
giftermål mellan fatima och ali

Kommentarer

Populära inlägg