Tema Sahaba - en modig familj


Jag kommer inte hinna berätta om allt dessa modiga förebilder genomförde under deras liv men de små exempel jag tänkte berätta visar på ett mod som vi kan förundras över. Mina texter är mina personliga anteckningar inför våra möten följ länkarna för att läsa/lyssna på mer. 

Farmodern Safiyyah bint AbdulMuttalib - var profetens faster och en tuff kvinna redan innan islam. När hon slog sin son en dag stoppade Zobeyrs farbror henne och sa att det såg ut som om hon hatade sin son. Safiyyah svarade ungefär; Den som säger att jag slår honom för att jag hatar honom ljuger. Jag slår honom så att han växer upp och blir en krigare och ingen ska sätta sig på honom. (i.e För att bli en man) 

Under slaget av Diket när Quraish stod utanför Medina var den muslimska armén samlad för att ta hand om fienden. Deras kvinnor och barn var samlade i ett fort inne i staden. Under denna kritiska tid vände sig den judiska stammen, Banu Qurayda, mot muslimerna. Deras plan var att anfalla kvinnorna och barnen medan männen var upptagna med Quraish. Två spioner klättrade upp för muren till kvinnorna varpå Safiyyah sa till den ende mannen att gå för att göra slut på dom. Denne man var ingen krigare så han vågade inte. Safiyya tog då saken i egna händer och smög bort till muren med en kniv i handen. Så fort den första mannen tog sig över muren anföll hon och högg honom till döds sedan skar hon av hans huvud och kastade ner det till mannen nedanför som nu trodde att fortet hade vakter. På det här sättet räddade hon Medinas kvinnor och barn från bakhåll. En sådan stark och modig kvinna fick en son som lämnat stort avtryck i muslimernas historia.


Fadern Zobeyr ibn Awwam - var en av de tio som blev lovade Paradiset. Bara 12 år gammal underkastade han sig islam och blev muslim. Zobeyrs farbror tog på sig rollen som torterare för att få Zobeyr att lämna islam genom att rulla in honom i en matta som han hängde upp. Under mattan tände han en eld så röken steg upp till Zobeyr men han gav inte upp. Orden, "Jag tänker inte gå tillbaka till otro." var det enda han yttrade. (Det finns en annan version där Zobeyr låstes in i ett rum och farbrodern fyllde rummet med rök.)
Zobeyr var den första som tog till vapen för Allahs skull. En dag när han vilade vaknade Zobeyr upp av att något ropade ut att Profeten hade mördats. Zobeyr rusade ut ur huset med svärdet i handen, när han väl fann Profeten frågade han, "Vad är det som händer, åh Zubeyr?" "Jag hörde att du blivit mördad," svarade Profeten. "Vad skulle du göra åt det," frågade Profeten. "Vid Allah, jag skulle hämnas på Mekkaborna!" Profeten bad för både Zubeyr och hans svärd och nog blev Zubeyr en stor krigare. 
Under slaget av Badr hade muslimerna 2 män till häst medan Quraish hade 300. Zobeyr var en av de som red då han kunde kriga med två svärd och ändå hantera hästen. Med gul turban följde änglar i hans spår med gul turban likt Zobeyr. 
I slaget av Uhud var det en man som kallade på en motståndare från muslimerna. Hans svärd var redan rött av blod när Zobeyr gick för att möta honom. Safiyya ropade ut, "Han kommer att döda min son!" "Nej, nej," sa Profeten. "Zobeyr kommer att döda honom, inshAllah." Profeten sa, "Han blir arg som en tiger och anfaller som ett lejon." Profeten sa även att varje Profeten har fått en lärljunge och min lärljunge är Zobeyr är lärjungen av detta ummah." Han blev mördad i bön efter Profetens död. 

Modern Asma bint Abi Bakr - Hon var dotter till Abu Bakr och var en av de tidiga muslimerna. Hon gifte sig med Zobeyr redan i Mekka. Hon spelade en stor roll under hijrah då det var hon som kom med mat när Abo Bakr och Profeten gömde sig i grottan. När hon inte hittade något att binda påsen med så rev hon sitt midjebälte i två delar och band påsen med den ena och vattenskinnet med den andra. Så fick hon sitt namn "DhatuNaqatayn (hon med de två bältena.) Ung och gravid bar Asma mat till de två i grottan utanför staden. Bara 12 år gammal! När de otrogna inte fann Profeten i staden kom Abo Jahl och bankade på hennes dörr och frågade vart Abo Bakr var. Asma gav inte efter utan förblev tyst varpå Abo Jahl slog henne hårt över kinden så att örhänget for av. (Har dessa dagar läst halsband också.)

Sonen Abdullah ibn Zubeyr - När muslimerna emigrerade till Medina hade judarna spridit ett rykte om att det vilade en förbannelse över muslimerna och de skulle inte föda några pojkar. Asma var höggravid när hon gav sig av från Mekka och Abdullah var den förste pojken som muslimerna födde i Medina varpå folket gjorde takbir. Profeten gjorde tahnik på honom sedan bars han runt i Medina så alla fick veta att ryktet var falskt. Man kallar de barn som växte upp när profeten föddes för barn sahaba. Med modiga föräldrar och goda förebilder växte Abdullah upp till en modig och grudsfruktig man. När muslimska armén nådde Tunisien stod de med 20 000 man mot 120 000 man. Abdullah förstod att de var tvugna att komma åt ledaren längst bak i leden för att vinna så han tog en grupp krigare och bad dem bana en väg för honom genom leden. Med svärdet hängandes vid sin sida gick Abdullah genom fiendeled ända fram till kungen och överraskade honom i sitt tält. Dödade honom och höjde den muslimska flaggan. Han dyrkade Allah på ett sätt som när han stod i bön märkte han inte vad som hände runtomkring honom, om det så var stenar som föll eller en orm som hotar hans son. Det var med mod, dyrkan och elegans som han stod ut från de andra. 
Som liten brukade han leka med de andra barnen men när Umar ibn Khattab kom gående sprang barnen iväg när Umar frågade varför Abdullah inte gjorde det svarade han, "Åh Allahs khalifa, jag har inte gjort något fel och vägen är bred nog för oss båda."
Han blev anförtrodd Profetens blod efter hijama som han skulle gömma så ingen kom åt det. Abdullah gick iväg för att gömma det men kunde bara komma ett ställe - sin mage, så han drack upp Profetens blod. När Profeten listade ut vad som hänt sa han; "Varför gjorde du det? Folket kommer att vara rädda för dig och du kommer att behöva hantera folket." 

Abdullah var under en period khalifa över muslimerna men blev dödad av Hajjaj som högg av hans huvud och hängde upp honom vid Kabah på en påle. Folket som anfallit gjorde takbir varpå en sahabi sa, "De som gjorde takbir för honom när han föddes var fler och bättre än de som gjorde takbir för honom när han dog." 
Hajjaj beordrade Asma att komma för att se sin son "om han så skulle dra henne i håret." Asma var över hundra år men hon var samma tuffa kvinna då som nu och sa, "Kom du och dra ut mig om du vill för jag tänker inte komma." Tillslut kom Hajjaj till hennes dörr och kallade henne "hon med de två midjebanden" på ett nedvärderande sätt men efter Asma berättat vem och varför hon fått namnet tystnade han sedan fortsatte hon, "Allahs Sändebud sa att det kommer att komma en lögnare och en utrotare. Vi vet vem lögnaren är och jag tror att utrotaren är du." Det fick tyst på honom och hans anhängare. När hon blev uppmanad till tålamod inför sonens död svarade hon, "Vad står ivägen för mig och tålamod? Gav man inte Yahya ibn Zacharias huvud till en prostituerad?"
Asma var den sista av muhajirat att dö och med henne dog den generationen. 

Sonen Urwa ibn Zubeyr - var en mycket lärd man i islam och många av våra ahadith kommer från honom som han återberättat från Profetens fru Aisha (Urwas moster). Urwas son, Hisham, berättar att de var tvugna att amputera Urwas ben och han vägrade använda smärtstillande, "Jag tror inte att någon ska dricka något som tar bort dennes intellekt till den grad att han inte vet vem hans Herre är." Så de amputerade benet med en såg och det enda man hörde från Urwa var, "Ouch, ouch." Under samma resa blev en av hans söner sparkad av en häst varpå han dog och det enda Urwa sa om resan var ayahn från koranen, "det har varit en ansträngande färd!" 18:62 Åh Allah, jag hade sju söner och Du tog en och lämnade mig med sex, och jag hade fyra lemmar och Du tog en och lämnade mig med tre - så om Du har prövat mig då har du räddat mig och om Du har tagit så har Du lämnat mer kvar." [Ibn Asakir 11/287]

Läxa: 

Var modig - våga vara en bra muslim och våga visa det! Jag tar ofta upp det här i min grup; vi är en utsatt minoritet, våra flickor med slöja är en grupp som syns för att de bär slöja och det är inte alltid lätt. Att bli ifrågasatt och bli placerad i "förtryckt/påtvingad" facket sker för ofta. Genom att påminna om sahaba som vågade fastän det var svåra tider hoppas jag kunna ingjuta mod och eman. Vi tar detta mod ett steg längre och utmanar gruppen att göra dawa genom att vara ett exempel och inte skämmas för att visa upp islam. 


Pyssel: 

Berättelsen om Asma bint Abi Bakr när örhänget flög av efter att Abo Jahl slog henne är välkänd och örhängen får bli vår påminnelse om en modig ung flicka. 

Länkar;

Asma bint Abi Bakr  och här
Zobeyr ibn Awwam
Abdullah ibn Zubayr
Yassir Qadhi om Zobeyr ibn Awwam  och Abdullah ibn Zobeyr del 1 (rekomenderar!)
Superstar series av Quran weekly

Kommentarer

Populära inlägg