Sötvatten - en välsignelse som ska räcka till alla



Skrev ett långt inlägg som inte sparades så denna lilla uppdatering är kortfattad.

Vi känner alla till berättelse om när Hadjar samlade vattnet från zamzam källan när den sipprade fram ur marken. Hon förstod att den gåva hon fått var värdefull och livsviktig. När stammen från Jemen kom för att slå sig ned såg hon till det fortfarande var hon som rådde över vattnet. Det här skedde i öknen där vatten är en bristvara. Många år senare ledde krig mellan stammarna och Jorhums täckte över Zamzam källan som hämnd varpå den var dold i många år. Profeten Muhammads farfar, AbdulMuttalib var den som hittade den igen. Ni finner hela berättelsen här. 

Vi har länge varit bortskämda med vatten i Sverige och tagit denna gåva för givet men nu när det även blir torra här så ser vi hur mycket det påverkar oss. Förra årets torka ledde till för lite sättlök varpå vi får betala mer för löken i år än vi är vana med osv.

Vatten - en enorm välsignelse som beräknas bli en bristvara för ca. 2 miljarder människor 2025.
Vi hällde upp 1 liter vatten i tillbringar och tog ut 3ml på så vis fick barnen se hur lite sötvatten vi har här i världen och ändå smutsar vi ner det och slösar. Berättade lite om vad islam säger om vatten och att inte slösa bla hadithen med sahabin som gjorde wudo vid en å och Profeten sa till honom att inte slösa på vatten.

Pyssel;

Kombinerar återvinning och vattentema genom att ta vara på koppar som var på väg till sopen efter att företaget blev uppköpt. Med fimolera blir de som nya igen och kan användas om och om igen. Knåda leran och försök få bort alla luftbubblor sen är det bara att sätta fast det på koppen och bränna i ugnen på 110 grader. Tid beror på tjocklek.

Länkar;

Rena vatten med hjälp av bomull och pet flaska
wwf om sötvatten

Kommentarer

Populära inlägg