Ät och drick men slösa inte




SobhanAllah tiden flyger iväg och nu är sommaren här igen. Varje sommar har jag uppehåll från min vanliga pysselgrupp för att ha pyssel med barn i olika åldrar. Jag har lite olika teman över sommaren men oftast har det med natur och miljö och göra men från ett muslimskt perspektiv. I år bygger jag mitt tema på WWF arbete och indelning. Barnen som kommer är från 3 år och uppåt så det är en härlig blandning på barn. Men jag tänker som så att om barnen lär sig EN bra sak från våra träffar så är det stor kheir. 

Ekologiska fotavtryck

Vi människor har fått denna jord i gåva och har med det ett ansvar att vårda den; 
Det är Han som har låtit er ta jorden i besittning och som har höjt några av er några steg över de andra för att pröva er genom det som Han har skänkt er. 6:165
Hur vi lever vårt liv på jorden, vad vi äter och vad vi köper påverkar miljön och klimatet. Det påverkar inte bara oss utan även andra människor. På WWF kan vi läsa; 
"Människan har bara funnits i ungefär 200 000 år, de 4,5 miljarder år av vår planets historia. Ändå har vi haft en större påverkan på jorden än någon annan art. Över hela världen hugger vi ner skog, använder för mycket vatten från floderna, tar pp för mycket fisk i haven och tvingar vissa djur till utrotning. För att både människor, natur och djur ska trivas, nu och i framtiden, behöver vi en frisk planet med rik variation av växter och djur och pulserande ekosystem. Allting i naturen hänger ihop, som att kasta en sten i en damm där ringarna på vattnet når varje del av dammen. Så är det även med det vi gör på vår planet. Att förstå hur våra aktiviteter påverkar världens natur är viktigt för att hitta det bästa sättet för att skydda planeten."

Länder och organisationer jobbar på sina sätt för att få till en förändring men i denna förändring spelar pengar en stor roll och därför tar jag upp vad vi kan göra på individnivå. Vad kan våra barn och vi göra i vår roll som "ställföreträdare på jorden"?

Vi börjar vår resa med lite prat om vilket ekologiskt fotspår vi lämnar efter oss och börjar med maten...

Hur vi påverkar styrs av våra dagliga handlingar och val. Hur vi gör dessa val har betydelse för hur stort fotspår vi lämnar. Allt som finns på vårt matbord har en historia att berätta och en produktionskedja. Jag har köpt med mig popcorn, kravmärkta riskakor, salt, rapsolja och juice. Vi läser på paketen vart varorna kommer ifrån och hur de kan ha kommit till Sverige. Juicen består av flera olika exotiska frukter som inte hör hemma i Sverige, vart kan de ha växt? Hur producerar man dessa varor? Tänk om jag skulle bära hem ett paket juice som farit genom halva jorden och sedan hälla ut den i vasken. Det låter helt knäppt men ändå är det så vi gör hela tiden. Vi slänger och slänger och slänger. Vi tar bort 30% av sakerna från bordet och förklarar att ungefär så mycket mat slänger vi bort. En familj kan spara flera tusen per år genom att sluta slänga användbar mat. Vad skulle man kunna göra för så mycket pengar?

Vi tittar lite extra på KRAV-märkningen som finns på riskakorna. Vad är krav? Varför är det dyrare med produkter märkta med KRAV?

När en produkt har en KRAV stämpel betyder det att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, maten innehåller inga konstiga tillsatser eller har producerats med GMO. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn.

Vad kan man göra med mat som blir gammal?

Det här är en väldigt viktig fråga man måste klargöra. Många slänger ut maten och tror att fåglarna ska äta upp det men tyvärr har vi råttor som är lite snabbare och som är duktiga på att föröka sig. Vi bodde ett tag i England och det problemet som fanns där med råttor vill vi inte få hit till Sverige. Lägg maten i komposten. Fågelbord kan man lägga brödbitar på eller gå till en sjö och ge ankorna.

Pyssel;

Ibland vill man ha fest och många köper engångsprodukter för att slippa disken. Ett annat mer miljövänligt alternativ är att ta tillvara på förpackningar innan de går till soporna. Jag och dottern tvättade ur mjölkkartonger och pimpade de efter tycke och smak. En bil till lillebror och en katt till flickan. Sötare festbehållare får man leta efter och nästa helt gratis!


Barnen får med sig en stencil och läxan att hålla koll på KRAV märket i affären samt läsa på produkterna varifrån de kommer. Om Sverige inte importerade mat skulle vår kost bli ganska ensidig.


En enkel stencil med viktiga lärdomar - ät och drick men slösa inte och säg alhamdolillah för de gåvor Allah ger dig. 

Länkar;

Islam om att slösa med mat - intressant
Rapport om vår planet för unga - wwf
En fråga från islamqa om man får slänga mat...
Mer om KRAV

Kommentarer

Populära inlägg