Tema Profeter - Zakaria och Yahya [aleihimo salam]



Vi har nu bara tre profeter kvar och deras historia går lite ihop då de levde under samma tid och plats. 

Allah nämner Imrans familj i Koranen med goda ord och det är från detta släktträd som dessa profeter tillhörde. 

Jag tänkte berätta lite om Maryam. Imrans fru svor att hon skulle ge bort sitt barn för Allahs skull till synagogan. På den tiden bodde en del män i de heliga byggnaderna för att ta hand om dem. När hon födde sitt barn var det en flicka vilket chockade henne då flickor vanligtvis inte tjänade i Guds hus. Man gjorde ett undantag för Maryam och när hon blivit lite äldre flyttade hon dit för att lära sig yrket. Flera av de andra ville lära upp henne men efter att ha dragit lott föll uppgiften på hennes släkting, Zakaria. Zakaria var en äldre man. Hans fru kunde inte få barn så de hade ingen avkomma. 

Zakaria brukade se att Maryam mat, det säg frukt som finns på vintern hade hon på sommaren och frukt som fanns på vintern hade hon på sommaren, när han frågade Maryam vart hon hade fått det ifrån svarade hon; 
Och hennes Herre tog nådigt emot henne och lät henne växa upp och arta sig väl och uppdrog åt Sakarias att vaka över henne. Var gång Sakarias besökte henne i helgedomen, fann han henne försedd med föda. Och när han frågade henne: "Maria, varifrån har du fått detta?" svarade hon: "Det är från Gud; Gud skänker Sitt goda i överflöd till den Han vill."  Där [i helgedomen] bad Sakarias till Gud: "Herre! Låt mig, som en gåva från Dig, få en [son], sund till kropp och själ! Du bönhör den som ber." Och änglarna ropade till honom medan han stod i helgedomen, försänkt i bön, och sade: "Gud kungör för dig det glada budskapet om [en son] Johannes, som skall bekräfta ett ord från Gud och [bli] en ledare [för sitt folk], en renlevnadsman och en profet, en av de rättfärdiga." [Sakarias] sade: "Herre, hur skulle jag kunna få en son? Jag har ju uppnått hög ålder och min hustru är ofruktsam." [Ängeln] sade: "Så [skall det bli]; Gud gör vad Han vill." Sakarias] sade: "Herre! Ge mig ett tecken." [Ängeln] svarade: "Det tecken [du får är] att du under tre dagar inte skall tala till människor annat än med gester. Och åkalla din Herre utan att förtröttas och prisa Honom morgon och afton." 3:37-40
Yahya växte upp och fick ansvaret att påminna israels barn. Alla andra profeter fick profetskap när de var äldre men Yahya var en ung pojke när han tilldelades det ansvaret. Hela hans liv kämpade han med detta ansvar och i slutändan blev han lönnmördad när han fortfarande var ung.
[När sonen fötts och växt upp, sade Vi:] "Johannes! Håll med kraft fast vid [Vår] Skrift!" - Och Vi skänkte honom visdom [redan] i hans tidiga ungdom....[Guds] fred var med honom den dag han föddes och skall vara med honom den dag han dör och den dag då han skall uppväckas från de döda. 19:12-15
Redan som liten var han seriös, när de andra barnen kallade honom till lek svarade han att syftet med vår existens är inte lek. Han var en god son som aldrig var olydig mot sina föräldrar. 

Yahya fick fem regler som han skulle följa och som han skulle sprida till folket men det verkar som om att han dröjde i att förmedla dessa vidare. Så Allah uppenbarade för Isa antingen förmedlar Yahya dessa order eller så gör du det. Isa berättade detta för Yahya som var rädd att om han inte gjorde det skulle Allah bli arg. Yahya samlade Israels barn i moskén tills den var helt full och sedan prisade han Allah och sa; 

Allah har beordrat mig att göra fem saker och som ni ska göra; 

1. Dyrka Allah utan att sätta någon vid Hans sida. Liknelsen mellan den som dyrkar annat än Allah är som slaven som jobbar åt sin ägare men istället för att ge ägaren dess rätt ger han avkastningen till någon annan. Vem skulle acceptera det? Allah har skapat er och därför ska ni dyrka Honom och det är Han som gett er allt så tacka Honom. 

2. Jag beordrar er att be och när ni ber håll inte på att titta runt för Allah är vänd mot er och så länge ni är vänd mot Allah är Han vänd mot er. 

3. Jag beordrar er att fasta och liknelsen med det är som en man som går omkring med en väska med parfym som alla känner lukten av. Andedräkten hos den som fastar är bättre hos Allah än mysk. 

4. Jag beordrar er att ge sadaqa det är som en man som blivit fångad av fienden. Han är bunden och hjälplös på väg till sin avrättning. Mannen frågar om han kan köpa sig fri vilket han gör.  Genom att ge sadaqa och aldrig slutar att ge köper oss vi fria från elden. Sadaqa är ett sätt att köpa sig fri från Helvetet. 

5. Jag beordrar er till mycket dhikr det är som en man som blir jagad av fienden men så finner han ett fort som han kan låsa in sig i. Människan är som mest skyddad från shaytan när han kommer ihåg Allah. 

Kungen som härskade under denna tid förlorade sin popularitet då folket tyckte om Yahya så mycket och sökte sig till honom. Kungen ville även ha en kvinna som han var nära släkt med även om det var förbjudet i lag med sådant giftermål. Han ogillade när Yahya påtalade detta förbud. 
Kvinnan blev arg då hon såg hur makten gled från hennes fingrar så hon fortsatte att göra närmanden på kungen. Kungen blev alldeles till sig och sa att han skulle ge henne vad hon än ville i bröllopsgåva oavsett om deras äktenskap var förbjuden. 
Kvinnan bad om Yahya huvud på ett fat vilket kungen gick med på. Man hämtade Yahya där han bad och hans huvud bars fram på ett fat till kungen. 

Det finns andra versioner men där de alla slutar med att Yahya blir mördad. 

Läxa;

Att ge sadaqa exempelvis våra små sadaqapåsar. Sadaqa är ett sätt att köpa sig fri från elden. Må Allah skydda oss från Elden. Tänkte även gå igenom zakaat och lite regler kring det. 




Pyssel; 

 Yahya fick 5 saker att förmedla till folket ett av dessa var sadaqa. Det är Ramadan, en tid då vi ska ge mer än vi brukar så vi gör hårtoffsar och lägger dem i fina mosképåsar av cellofan. Svep in ett mjölkpaket med cellofan och tejpa fast kanten. Vik in sidorna undertill och tejpa. Nu har du påsen klar och du kan fylla den med det du vill. Häfta fast upptill och klipp ut en moskékupol och annan dekor som du vill. Söta blir de mashAllah och jag tror de som får en sådan present blir glad. 


Länkar; 


Kommentarer

Populära inlägg