Tema Profeter - Moses [aleihi salam] del 2



Moses historia är lång så mina anteckningar är endast korta minnesanteckningar för mig själv att luta mig på men kanske kommer det även er till nytta..

Moses beger sig av med sin familj mor Egypten på vägen går de vilse och när han ser eld längre bort går han iväg för att söka vägledning. Mosa fick nio tecken från Allah.

Väl vid elden hörde han en röst, "Åh Mosa Jag är din Herre." Därpå sa Han att Mosa skulle slänga sin stav. Den förvandlades till en stor orm. Mosa blev rädd och sprang iväg men Allah sa till honom att inte vara rädd utan ta tag ormen så ska den bli en stav igen. Sedan beordrades han att stoppa in sin hand under armhålan och när han tog ut den igen lyste den med starkt ljus. Allah sa till Mosa att gå till Faraon och hans folk och bjuda in dem till Herrens väg. Tillsammans med sin broder Harun konfronterade de Faraon för att begära; 
 Gå nu till honom och säg: 'Vi är din Herres sändebud. Låt Israels barn lämna landet med oss och straffa dem inte! Vi för med oss till dig ett tecken från din Herre. [Guds] fred skall vara med den som följer [Hans] vägledning! 20:47


- Mosa i duell med magikerna som går ned i sujood. Magikerna får sina händer och fötter på olika sidor avhuggna och sedan korsfästa eftersom de trodde på Moses innan de fått lov. 

- Faraon dödar Bani Israils söner igen och Moses ber dem ha tålamod. Allah sänder nu tecken efter tecken, den ena större än den andre.
- Allah straffar med torka och skörden blir förstörd men de vägrade tro. De ber Moses att be till sin Herre så straffet upphör. Så fort allt är som vanligt håller de inte sitt ord.
- Översvämning. Nilen svämmade över så deras åkrar fylldes med vatten så de inte kunde plantera. Än en gång gick de till Moses och bad honom få det upphöra och med det sker så ska vi tro på dig och judarna ska få gå med dig. 
- Gräshoppor. Moln av gräshoppor svämmar över marken. Dessa äter allt i sin väg, skörd, trähusen mm. Ännu en gång ber de Mosa om hjälp men bryter sitt löfte så fort gräshopporna försvunnit. 
- Löss av olika slag. Deras kläder var fyllda av dessa blodsugande små djur så än en gång gick de till Mosa. 
- Grodor. Överallt grodor. I kläderna, i maten, i sängen och det sägs att när de skulle öppna munnen för att äta hoppade grodan mot munnen. De gick till Moses igen. 
- Blod. Det sägs att Faraons folks vatten blev till blod medan judarnas vatten förblev vatten. De gick till Moses igen. 

De hade fått tillräckligt med tecken så nu säger Allah till Moses att ta judarna ur Egypten i hemlighet. Under natten rymde de mot öst och när morgonen kom samlade Faraon sin armé för att straffa dem. Vid soluppgången fann de Moses vi Röda havet tillsammans med den judiska befolkningen. De är fast och har ingenstans att ta vägen. Nu ser de på Moses med skeptiska ögon och undrar hur de ska klara sig från Faraon och hans armé. Moses vet att Allah ska hjälpa honom och när han slår med sin stav mot havet öppnar sig havet framför deras ögon och de kan gå i säkerhet. Faraon och armén drunknade och än idag är hans kropp bevarad som ett tecken för oss. 

Tillsammans går Moses nu mot Palestina med Bani Israel. På deras långa vandring mötte dem ett folk som dyrkade statyer.
OCH VI förde Israels barn genom havet och därefter träffade de på ett folk som hängav sig åt avgudadyrkan. Israels barn sade: "Moses! Låt oss få en gud liksom de har gudar!" Han svarade: "Ni är sannerligen ett dåraktigt släkte! Vad dessa [människor] ägnar sig åt är dömt till undergång och allt vad de har åstadkommit skall gå förlorat." ][Och] han sade: "Skall jag söka efter en gud åt er vid sidan av Gud, som har gett er vad Han inte har gett något annat folk?" Och minns att Vi befriade er från Faraos män, som vållade er svåra lidanden, anställde blodbad på era söner och [bara] skonade era kvinnor - detta var en hård prövning, som er Herre [lät er utstå]. 7:138-141
Detta trots att de sett flera mirakel på sin resa från Egypten; havet som öppnades sig, när Moses slog mot en klippa med sin stav och tolv floder flöt fram, Allah samlade moln på himlen som skydd mot den brännande solen, manna och salwa (olika mat) från himlen.

Allah beordrade Mosa att gå upp i bergen under 40 dagar. Innan han gick sin väg bad han Harun ta hand om bani israel tills han kom tillbaks. Haron skulle därmed se till att människorna löd och följde det Allah sagt till dem. Mosa besteg berget och väl däruppe talade han till Allah.

-       O min Herre, visa dig för mig så att jag kan se dig, bad Mosa.
-       Du kan inte se mig, men titta på berget och se om det står stilla på sin plats. Då kommer du kunna se mig, svarade Allah.

Berget rasade ihop och blev till damm medan Mosa föll ihop medvetslös, när han vaknade sa han till Allah, ”Wa lillahi lhamd".

-       O Mosa, jag har valt ut dig framför alla andra män, genom att Jag ger dig mitt budskap och att du talar till Mig, så lämna inte det jag ger till dig och var tacksam, sade Allah till honom.

     Allah gav Moses stentavlor där Allahs regler stod nedskrivna. Mosas jobb var att lära folket det som stod på tavlorna.

Medan Mosa var borta hade satan fått Bani Israel att gjuta en kalv av guld. När Mosa kom ner från berget dyrkade människorna den gyllene kalven. Mosa blev så arg att han slängde stentavlorna, han tog tag i Haruns hår och drog honom till sig.

-       O son till min mor, Dra mig inte i håret eller i skägget, människorna tyckte att jag var svag och dem var nära att döda mig, sa Haron.

-       O min Herre! Förlåt mig och min bror. Låt oss få del av din barmhärtighet för Du är den Mest Barmhärtige av dem som visar barmhärtighet, bad Mosa.

Straffet för de som dyrkat kalven var väldigt hårt, Allah säger i Koranen;
”…Vänd er åter till er Skapare och döda er själva (dem oskyldiga dödar de skyldiga bland er); det är var er Skapare finner vara bäst för er.” 20:92-97
En annan gång sade de; ”Moses! Vi tror inte förrän vi med egna ögon får se Allah!” Efter allt de varit med om så tror dem fortfarande inte på Allah.  Deras fråga besvarade Allah med blixtrar och jordskred, de som ställt frågan dog av rädsla.  Mosa bad Allah att de skulle få livet tillbaka, och Allah gav dem livet tillbaks.
Så när de äntligen kommit fram till det utlovade landet, Palestina, sa Mosa till folket; ”O Mitt folk! Stig in i det heliga landet som Allah har valt ut för er.”

-       "O Mosa, I det här landet finns det människor som är jättestarka och vi kommer inte gå in i landet förrän de lämnar landet. Du och din Herre kan själva gå in och slåss, vi sitter kvar här," svarade Israeliterna.

Som straff fick dem inte gå in i Palestina på 40 år. Istället fick de vandra omkring i öknen. Om dem hade lyssnat till Mosa så hade Allah gett dem styrkan att vinna.

Läxa;

Ramadan börjar i dagarna och det är en tid för reflektion och eftertanke, en tid att närma sig Allah. Ramadan är en tid för ånger en tid för att göra om och göra rätt. Så länge vi lever är porten för tawbah öppen. När Faraon höll på att drunkna ropade han; 
och när [de framvällande] vattenmassorna hotade att dränka honom ropade han: "Jag tror att ingen gud finns utom Den som Israels barn tror på, och jag är en av dem som underkastar sig Hans vilja!" [Gud sade:] "Nu [tror du]! Förut trotsade du Mig och var en av dem som stör ordningen och sprider fördärv [på jorden]! 10:90-91
Denna vecka lär vi oss och upprepar vi följande dhikr; 

Anas ibn Malik berättade att Profeten gick förbi ett träd med torra löv så han slog till trädet så att löven föll ned sedan sa han, "Verkligen, alhamdolillah, sobhanAllah, la ilaha illa Allah wa Allaho akbar, får synder att falla från den troende precis som löven faller från detta träd." Källa

Vi sätter in denna dhikr i kylskåpsmagneter som barnen dekorerar själva. När man hänger saker på kylen så påminns man varje gång man öppnar den. 

Pyssel; 

För yngre barn är allt med pinnar kul pyssel då jag har lite äldre barn tyckte jag att vi skulle prova något lite svårare - minimacrame på pinnar. 


Länkar; 

Islamqa

Kommentarer

Populära inlägg