Tema Profeter - Dawod [aleihi salam]




Olika Profeter kom efter Moses. Profeten Jusha var den som öppnade Palestina med dem. Judarna förblev ett folk utan land och de var i ständigt krig med andra folkslag eller upptagna med konflikter inom de egna leden. När Profeten Samuel levde gick de till honom och bad honom att be Allah om en kung igen som skulle ena deras led och kriga mot fienden. Han påminde dem om hur de vägrat slåss med Moses. När Profeten Samuel, på order från Allah, gjorde Talut (Saul) till kung blev de missnöjda och ifrågasatte valet av kung. Talut var från Benjamins led och fattig. 
Och deras profet sade till dem: "Tecknet på hans [rättmätiga] makt är att [förbundets] ark skall återlämnas till er med en gåva från er Herre av djupt inre lugn och det som ännu består, buret av änglarna, av det som Moses och Aron och dem som stod dem nära har efterlämnat. Helt visst ligger det för er ett tecken i detta, om ni är troende." 2:248

Tillslut gav de sig iväg mot fienden i jakt på arken (som nedärvts från Moses). 
Och när Saul drog ut med sin armé sade han: "Gud kommer att sätta er på prov vid [övergången av] en flod; den som dricker av flodens vatten skall inte höra till de mina, men den som avhåller sig från att smaka det skall räknas till de mina; och den som bara dricker en handfull skall inte [avvisas]." Men de drack [sitt lystmäte] av vattnet, alla utom ett fåtal. När Saul och de som var med honom i tron hade gått över floden, sade de andra: "I dag är vi inte starka nog [att kämpa] mot Goliat och hans män." [Men] de som trodde på mötet med Gud [i nästa liv], sade: "Hur ofta har inte en liten skara besegrat en stor armé med Guds vilja! Gud är med dem som står fasta [i prövningen]." Och när de stod öga mot öga med Goliat och hans styrkor, bad de: "Herre! Ge oss kraft att hålla stånd och gör oss stadiga på foten och låt oss segra över dessa förnekare av sanningen!" 2:249-250

På denna tid började oftast slagen med en utmaning och en individuell kamp för att höja stridsmoralen hos de som kom segrande ur denna kamp. När arméerna stod öga mot öga med varandra så sa kallade Djalot (som var enorm) till en "one on one" för att visa sin styrka. Alla männen var vettskrämda och ingen vågade utmana honom. 

Då, kom en ung pojke fram. Djalot och hans män började gapskatta, till och med Taluts armé skakade på sina huvuden. Den unge mannen var ingen mindre än Allahs Profet Dawud. Han kom från en stad som heter Betlehem. Dawuds gamla pappa hade skickat tre av sina söner med Taluts armé, den yngste, Dawod, skulle inte kriga, bara hjälpa till med annat.


"Jag är den rätte mannen att slåss mot denne djävul. Jag har redan dödat en tiger och en björn som anfallit min fars får," sade Dawod. 
"Jag beundrar ditt mod, men du är ingen match för den där mäktige krigaren. Låt oss starka kliva fram," sade Talut.

Dawud gav sig inte, så tillslut lät Talut honom slåss.

"Min modiga soldat, om du så vill, så må Allah vaka över dig och skänka dig styrka," sade Talut.

Kungen gav Dawod en rustning och ett svärd, men dräkten gjorde honom bara orörlig och stel, så han tog av den. Istället samlade han ihop några stenar och fyllde sin läderpåse. Han kastade påsen över axeln där han hade sin slangbella. Med bara en trästav i handen började han gå mot fienden.

När Djalut fick se pojken skrattade han högt och sa;

"Är du ute efter att leka krig med en av dina lekkamrater, eller vill du dö? Jag kommer att hugga av ditt huvud med ett enda slag av mitt svärd," röt Djalot.

"Du kanske har en rustning, sköld och ett svärd, men jag kommer till dig i Allahs Namn, Israeliternas Herre. De lagar som du har skrattat åt. Idag ska du se att det inte är svärdet som dödar, utan det är Allahs vilja och makt som gör det," svarade Dawud.

Nu stod han framför fienden med endast en slangbella och sten. Han svingade slangbellan och siktade mot Djalot. Stenen slungades fram i luften och träffade Djalots huvud med enorm kraft. Blodet sprutade och Djalut föll till marken, död, innan han kunde använda sitt svärd. När Filistinerna, såg detta flydde de. Israeliterna skyndade ifatt dem och de dödade varenda soldat som de fick tag på.

Dawd fick nu befäl över armén. Järnet blev mjukt som vax i hans händer. Han tillverkade en ny typ av lätta stridsutrustningar, som var hopsatta av järnringar. Han försörjde sig genom att sälja dem till armen.

Efter Taaluts död blev Profeten Dawud kung. Allah hade välsignat honom med en vacker röst och uppenbarat Zabur för honom. När han läste ur den stämde bergen och fåglarna in i sången.
”Sannerligen har vi beviljat Dawud en ynnest då vi sade: O berg, sjung Allahs lov tillsammans med honom och även ni, fåglar. Och vi gjorde järnet mjukt för honom. 34.10

Dawod fick ofta döma mellan människor och hans son Sulayman brukade närvara. En dag kom två kvinnor för att fråga om hjälp. De hade båda jobbat på åkern och lämnat sina små bebisar när de kom tillbaka var bara den ena kvar. Vem tillhörde babyn? 
Dawod dömde att babyn skulle gå till den äldre kvinnan då den yngre kunde få nya barn. Sulayman bad sin far om tillåtelse att komma med ett förslag. Han sa att de borde döda babyn. Den yngre kvinnan sa direkt att de borde visa barmhärtighet med den lille och att den äldre kvinnan borde få den. Nu visste de vem den riktiga modern var. 

Profeten Dawud hade 19 söner. Alla söner ville ärva tron, bli kung, efter honom. Men det var bara en av hans söner som var vis nog och som utmärkt sig i sin visdom och det var Sulayman.

När Dawud skulle begravas så var det så varmt ute. Sulayman kallade på fåglarna och sa till dem att skydda Dawud och folket från solen, och det gjorde dem ända till begravningen var över. Det här var första tecknet på Sulaymans makt. 

Läxa; 

Dawud gjorde väldigt mycket ibadah, han brukade fasta en dag och äta en dag. Den mest älskade bönen hos Allah var Dawuds bön. Han brukade sova den första hälften av natten och sen be en tredje del sen sov han en sjättedel.

Profeten sa, "Den som ber under natten i Ramadan med tro och hopp om belöning kommer få sina tidigare synder förlåtna."
I en annan hadith läser vi om en man från Qudaah kom till Profeten och sa, "Åh Allah Sändebud! Vad säger du om jag vittnar om att det inte finns någon gud utom Allah och att du är Hans Budbärare, och jag ber de fem dagliga bönerna, fastar månaden ramadan och ber nattbön i Ramadan, och betalar zakaat?" Profeten svarade, "Den som dör efter att ha gjort detta kommer vara bland siddiqeen (de som talar sanning) och martyrer." 

Nu är Ramadan och under veckan som kommer går vi och ber taraweh i mosken om vi inte kan det så försöker vi be extra innan vi lägger oss. 

Pyssel; 

Som pyssel gör vi presenter till alla pappor då min dotter ska få göra en till sin pappa så gjorde jag en till min dotter. Dawod var Sulaymans far därav "pappapyssel". 
Nyckelringar av läder blir fint och är kul att göra. Jag använde mig av skinnskärp som du gör hål i med hålslagare. Slå i en nit och stansa in ditt meddelande. För att skriften ska synas måste man oftast fylla i bokstäverna med färg. Mina är ifyllda med poscapenna som funkar till det mesta. 

Länkar; 



Kommentarer

Populära inlägg