torsdag 4 april 2019

Tema Profeter - Ayyob [aleihi salam]


Ayyubs berättelse är en berättelse om vackert tålamod. Allah välsignade Ayyub med all form av välsignade; rikedomar, barn och en god fru. Folket trodde på hans ord och de såg upp till honom. Allah valde att pröva Ayyub och hans berättelse tjänar som en påminnelse för oss än idag.
Ayyub drabbades av en hudsjukdom där hans kropp fylldes av blåsor så pass att ingen ville gå nära honom mer. Folket fryste ut honom av rädsla att drabbas av samma åkomma. Sjukdom drabbade hans djur och de dog, elden tog åkrarnas skörd och alla hans barn dog. Ayyub gick från att ha haft allt, både dunya och sin tro på Allah till att bara ha sin tro på Allah kvar.
Ryktet spreds i staden att Ayyub måste vara en ond människa då Allah straffat honom på detta sätt. Ingen ville ha med honom att göra längre så Ayyubs fru, som tidigare varit en välbärgad kvinna, fick jobba åt folk i byn för att kunna köpa mat. Åren gick och tillslut sa frun, ”Du som är Allah Sändebud, varför ber du inte till honom att han ska ta bort alla problem så vi får det som innan. Varför sitter du bara där och gör dhikr?” Ayyub svara, ”Åh Allahs tjänare, hur många år levde vi i lycka och framgång?” ”70 år”, svarade frun. ”Åh Allah tjänare, under dessa år klagade du aldrig över de rikedomar Allah gav oss, nu när Allah prövat oss under några få år borde vi inte då vara tacksamma över de år Allah var generös mot oss.”

Åren gick och något hände som fick Ayyubs fru att gå över en gräns (en del säger att hon lyssnade till shaytan) som fick Ayyub att bli arg. Ayyub är nu så svag att han inte kan röra sig utan ligger i sängen men säger, ”Jag svär vid Allah om jag någon gång blir frisk ska jag piska dig med 100 slag. Hur vågar du vända dig till shaytan efter att du dyrkat Allah!”
Ayyubs smärtor och svåra situation fick honom inte att sluta dyrka Allah, hans tunga var konstant våt från dhikr. Åren gick och hans situation försämrades hela tiden, både kroppsligt och socialt. Människorna i staden förvisade honom ut från staden där de bodde i ett tält. Hans fru fanns kvar vid hans sida. Hon tog hand om honom och gjorde allt för att få mat hem på bordet och ta hand om sin sjuke make. Ingen ville anställa henne längre och de fick det sämre tills hon kom med händerna fulla med mat. Tillslut fick Ayyub reda på att hon sålt sitt hår för att få pengar till mat så han höjde sina händer och sa;
OCH [MINNS] Job, hur han ropade till sin Herre: "Svårigheter har kommit över mig, men Du är den Barmhärtigaste av de barmhärtiga!" 21:83
[Och Vi sade:] "Stampa i marken med din fot! Där finns friskt vatten så att du kan tvätta dig och dricka." 38:42

Ayyub var svag men han slog med foten i marken och tvättade sig och drack från vattnet och han blev som ny igen. När frun kom tillbaka fann hon en vacker man som hon inte kände igen och frågade, ”Har du sett en man som Allah prövat som heter Ayyub? Jag har inte sett en man som liknar honom så mycket som dig när han var frisk.” ”Det är jag,” svarade Ayyub. Det sägs att de blev unga igen och fick ett liv bättre än till och med innan prövningen drabbade dem.
Och Vi gav honom tillbaka [dem som Vi hade tagit från honom av] hans familj och fördubblade deras antal som en särskild nåd från Oss och som en påminnelse till dem som har förstånd.  

Ayyub hade svurit att bestraffa frun när han var sjuk och Allah gav honom en lösning så han kunde hålla sitt löfte till Allah.
[Och Vi sade:] "Tag en näve [gräs] och slå med den och bryt inte din ed!"

Rikedomar regnade över Ayyub så pass att när han badade en dag regnade det guldklimpar stora som gräshoppor över honom som han skyndade att samla ihop fastän han var utan kläder. Allah talade till honom och sa, ”Åh Ayyub, har du inte fått tillräckligt? Är du inte nöjd?” ”Kan någon tjänare få nog när det är Du som ger?” Profeten Muhammad skrattade när han berättade denna hadith som finns i Sahih Bukhari.

Läxa; 

Sabr Ayyub är ett uttryck många av oss hört då Ayyubs tålamod är otrolig. Hans historia är inte en historia om dawa där han kallar till Allah utan en historia med extrema prövningar och hur han mötte dessa prövningar med tålamod och tacksamhet. Detta liv är fyllt av prövningar och vi reagerar olika när prövningen kommer men den bästa formen av respons är tålamod. Tålamod kan delas in i tre delar; 
  1.  Tålamod i dyrkan. Ex. att gå upp till fajr, fasta en varm och lång dag, ge zakaat
  2. Tålamod att undvika synder. Haram kan vara roligt eller gott. 
  3. Tålamod vid prövningar och svårigheter. Svär inte, skrik inte när du tappar mobilen och den går sönder. 
Tålamod vid prövningar - Det vackra tålamodet betyder inte att man inte bryr sig utan det är när man inte visar hur man blöder på insidan. Bara Allah vet hur ledsen, arg eller sårad du är. Tålamod är det man visar när prövningen sker, de första sekunderna. Det kan vara lätt att ha tålamod efter prövningen är över därför är det sanna tålamodet din första reaktion. 
"Det sanna tålamodet är endast när prövningen sker." (Bukhari 1283)
Det finns inget tak för belöning för den som har tålamod. De tålmodiga kommer få vara i paradiset. 

Vi närmar oss tålamodets månad – Ramadan. En månad då vi varje muslim tränar sitt tålamod genom att hålla oss borta från det som till och med är halal. Shaytan är fastlåst och vi slåss endast mot vårt eget nafs för att göra gott och hålla oss borta från synder. Tålamod är det största tecknet på eman och kom ihåg att Allah älskar de tålmodiga; 

 "Gud älskar de tålmodiga." 3:146

Denna veckas utmaning är att träna på att ha vackert tålamod. Första steget till tålamod är att försöka. Profeten Muhammad sa; 
"Den som önskar att ha tålamod, kommer Allah ge tålamod. Det finns ingen gåva bättre och större än tålamod." (Bukhari)
Veckans läxa är surah Asr samt den dua som Ayyub gjorde; 

Pyssel;

Profeten Ayyub fick en hudsjukdom som höll folket på avstånd för att undvika problem med huden gör vi hemmagjord salva. Vår salva består av sheasmör, kakaosmör, avokadoolja och kokosolja. Blandade samman de oljor jag hade kvar helt enkelt. Man smälter oljorna, tillsätter lukt och e-vitamin. När oljorna svalnat vispar man det vitt och fluffigt. Vi spritsar ner salvan i burkarna för att träna på att spritsa inför nästa gång då vi ska baka, inshAllah. 

Länkar; 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar