Tema Profeter - Salih [aleihi salam]





Efter att 'Ads folk utplånades var Thamods stam den som efterträdde dem i makt och ära. De levde i södra Jordanien, Petra.  Precis som 'Ad karvade de ut byggnader från bergen. Husen uthuggna från bergen finns kvar än idag. Förtryck och tyranni blev vanligt då onda människor styrde över dem. 

Allah sände en respekterad man från deras eget folk för att påminna dem om Den Rätta Vägen. Han påminde dem om det budskap som varje profet kommit med - att dyrka Endast Allah och inte sätta någon vid Hans sida. 

"Du har varit en av oss, Salih, [och] Vi fäste stora förhoppningar vid dig! Vill du förbjuda oss att dyrka vad våra förfäder dyrkade? 11:62
Några trodde följde Salih men de flesta vägrade tro istället skadade de honom med både ord och handling. För att stoppa fler från att följa honom bad de honom komma med tecken om att han verkligen är ett sändebud. De bad honom att fråga Allah om en hon-kamel som skulle komma ut från en klippa. Hon skulle vara havande i 10:de månaden, stor och vacker. Salih frågade om de skulle tro om detta mirakel skedde och de lovade. Han fick dem att svära ed på det och sedan bad han till Allah att låta deras önskan bli sann. 


Berget klövs itu och ut kom kamelen de beskrivit. Trots att ett mirakel skett framför deras ögon fortsatte de flesta i otro. 

INVÅNARNA i Al-Hidjr kallade [Våra] budbärare lögnare.Vi gav dem del av Våra budskap, men de vände envist ryggen till. 15:80-81
Salih förklarade att de måste dela vattnet från brunnen med kamelen, en dag åt kamelen och en dag åt folket. Det var en helig kamel som de inte fick skada på något sätt. Tiden gick och missnöjet bland folket ökade. En grupp bland dem planerade att döda kamelen. Nio korrumperade män från folket gick samman för att döda henne men när de närmade sig henne tvekade de då hon var enorm. Den ondaste av dem högg mot frambenen så att kamelen föll ner då attackerade de henne och hon dog. Staden firade deras hjältar med sång och poesi. Fulla av arrogans retade de Salih. 
Så slaktade de kamelstoet på grymmaste sätt och trotsade sin Herres befallning. [Sedan] sade de: "Salih! Nedkalla nu över oss det [straff] som du har hotat oss med om du [verkligen] är en av Guds utsända!" 7:77-78
"Njut av livet i tre dagar till sedan kommer straffet att drabba er," varnade Salih. "Varför tre dagar? Låt straffet komma fortare än så," sa folket. Salih undrade varför de skyndade till onda gärningar istället för goda. Varför söker de inte Allahs förlåtelse. Men folket tyckte att Salih och de troende var de som förde ondska till dem. Planer på att döda Salih och hans familj tog form men Allah skyddar sina tjänare och de troende flyttade till en annan plats.  

[Salih] lämnade dem med orden: "Jag framförde min Herres budskap till er, mitt folk, och gav er goda råd. Men ni tyckte inte om att få råd." 7:79

PÅ tredje dagen kom straffet de väntat på; 
Och de drabbades av ett jordskalv och morgonen fann dem liggande framstupa i sina hem." 7:78
Läxa; 

Folket Thamod svor en ed att de skulle tro på Allah om de fick se tecknet de bad om. Istället för att fullfölja sin ed dödade de kamelen och Allah straffade dem. Som muslim måste vi uppfylla våra löften och avtal. Fundera över hur ett samhälle där ingen respekterar löften och avtal ser ut. 

Avtal med Allah - Vi har ingått ett avtal med Allah om att endast dyrka Honom och vi måste vi göra vårt bästa att leva upp till det. Det avtal ingick vi i redan innan vi föddes. Repetera islams pelare. Muadh var med Profeten en dag när han frågad, "Åh Muadh! Vet du vad Allahs rätt över Hans tjänare är?" Jag svarade, "Allah och Hans Sändebud vet bäst." Profeten sa, "Att dyrka endast Honom (Allah) och inte dyrka någon vid Hans sida. Vet du vad deras rätt över Honom är?" Jag svarade,"Allah och Hans Sändebud vet bäst." Profeten svarade, "Att inte straffade dem som inte lägger någon vid Hans sida."

Svär endast på Allah - Profeten sa; "Den som svär på annat än Allah har satt något vid Hans sida (shirk)." (Imam Ahmed)

Stå fast vid dina löften - Allah beskriver något som kännetecknar Paradiset invånare i versen, "[Det är] de som står fast vid sina löften och som bävar för den Dag då skräcken skall överskugga allt,"76:7

Fly från hyckleri - Profeten berättade att det finns fyra karaktärsdrag, den som har alla fyra är en riktig hycklare; när han talar ljuger han, när han lovar något bryter han löftet, när han ingår i ett avtal förråder han det, i en konflikt använder han oanständigt tal. Den som har ett av dessa har hycklarnas karaktärsdrag tills han ändrar sig." (Bukhari 3178)

Jag anpassade avtalet för lite äldre tjejer som jag jag gjort innan som finns här, vilket blir läxan under veckan. Det blir även förhör på Surah Shams. 


Pyssel;

Från kamelen får vi ull så vi pysslade med filt. Små väskor för pappersnäsdukar och korthållare ser ni på bilderna. Det är även lätt att göra blommor som man limmar fast på hårsnoddar. Vi är tidsbegränsade men filt går fort och går att göra mycket med. 





Länkar; 

Kommentarer

Populära inlägg