Tema Profeter - Sheth och Idris [aleihim salam]




Profeten Sheth

Det finns nämnt att Sheth var Adams son. När Adam låg på sin dödsbädd valde han Seth som sin efterträdare och sa till sina avkommor att följa honom.  Sheths historia nämns inte i Koranen men Profeten sa att Allah har uppenbarat 104 psalmer varav 50 sändes ned till Sheth. När döden närmade sig för Sheth efterträddes han av Profeten Idris. 


Profeten Idris
OCH MINNS [vad] denna Skrift [har att säga om] Idrees. Han var en man av sanning, en profet, och Vi upphöjde honom till en hög värdighet. 19:56-57
Det här är det vi vet om Idris från Koranen utöver detta finns det berättelser som kallas Israeliat dvs. berättelser från judar. Profeten sa till oss att vi kan berätta dessa för varandra men vi ska varken tro på dem eller förkasta dem. 


Det finns en berättelse om Profeten Idris död. Allah uppenbarade för honom att de goda gärningar som Sheths gjorde varje dag motsvarar de goda gärningar som alla andra på jorden gjorde tillsammans. Idris tänkte då att om han ber Allah om ett längre liv så måste han hinna göra mer goda gärningar. Han sa då till en ängel som var med honom att ta honom till dödsängeln så de tillsammans kunde bege sig till Allah och be om ett längre liv. Ängeln tog med honom på sina vingar. De reste förbi den först himlen, den andra och sedan den tredje himlen när de kom till den fjärde himlen kom dödsängeln och mötte dem. SobhanAllah sa han, jag fick precis order av Allah att hämta Profeten Idris själ i den fjärde himlen. Men han hade svårt att förstå hur då Idris var kvar på jorden. Ängeln som bar Idris såg över sin axel och fann att Idris redan var död. De använder denna förklaring till Allahs ord, "Vi upphöjde honom till en hög värdighet." 

Under Isra wal Miraj mötte Profeten Muhammad Profeten Idris i den fjärde himlen. 
I Sahih Bukhari finner vi att Profeten sagt; "Mellan Adam och Noh var det tio generationer och de var alla muslimer." 
Ibn Abbas; De tidigare generationerna gjorde fel och synder men de trodde fortfarande på Allah enhet men de rättfärdiga var få. Shaytan kom till folket och föreslog, När de rättfärdiga bland er har dött så kommer ni inte finna några som påminner er om Allah längre. När de dör bör ni därför bygga statyer vid deras gravplats så ni kan komma ihåg deras ord. Folket följde satans råd och byggde statyer som föreställde de rättfärdiga som dött. Satan lät folket vara och efter många år och nya generationer växt upp hade folket glömt anledningen till att statyerna fanns Satan kom då och frågade varför inte de ber till dessa statyer. 
På detta sätt introducerades shirk. Satan är listig och han kan ha mycket tålamod för att vilseleda människan. 

Det sägs att Profeten Idris var den som uppfann grunderna i skrivandets konst och han var den första att gå ut i jihad. 

Läxa: 
Säg: "Kan de som vet likställas med de som inte vet? Endast de som har kunskap [som har förstånd tänker igenom] kommer att komma ihåg. (Ta lärdom från Allahs tecken och verser)." 39:9
Profeten Muhammad gjorde det obligatoriskt för varje muslim att söka kunskap. Att söka kunskap är en väg till Paradiset. All form av kunskap som leder till nytta är bra kunskap. Den som sprider kunskap som andra får nytta av kommer att fortsätta få belöning för den även efter sin död. Profeten sa även att "Den bästa av oss är den som lär sig koranen och sedan lär ut den."


رَّبِّ زِدْنِي عِلْمًا

"Herre! Låt min kunskap växa!" 20:114

Därför har vi som läxa att ta reda på en hadith och läsa den (lära sig den!) för oss veckan efter.

Idag pratar man mycket om källkritik i skolan och det är ett koncept som finns även i islam. För hur kan vi veta att en hadith verkligen är Profeten Muhammads ord och inte påhittat? Vi pratar lite om att det finns olika hadithsamlingar. Berättar lite om Imam al-Bukhari och hans sätt att samla ahadith. 
För innan han lade till en hadith i sin samling gjorde han ghusl och bad två rakah och bad Allah om vägledning. Han studerade kedjan av berättare till hadithen noggrant ex så undersökte han att personerna i kedjan verkligen träffats. Han läste även på om berättarnas karaktär för att veta om de var sanningsenliga. Han reste långt och mycket för att samla in denna kunskap för att tillslut ha ca 7000 sahih ahadith i sin samling men det sägs att han lärde sig hundratals ahadith. 

Pyssel: 

Min grupp består av äldre tjejer i åldern 11-15 så därför är mitt pyssel riktat till äldre barn för yngre barn finns en uppsjö med passande pyssel men ju äldre de är ju svårare att få dem att gilla resultatet och spara det efter lektionen. 

Idris var den som lade grunden i skrivandets konst en varsin fin "folder" (midori) att ha penna och anteckningar samlade kändes passande. Köpte anteckningsböcker som vi dekorerade och en matchande penna till. Vi använde en pappersmapp och klippte ut en passande storlek. Sydde fast en extra ficka på insidan och täckte med textil som har klister på baksidan på den ena och limmade fast ett fint papper på den andra. Här finner ni noggranna beskrivningar. Finns en uppsjö med varianter och stilar så det är lätt att få en personlig prägel. 




Frågor; 

1. Berätta hadithen ni hade i läxa att leta efter. 
2. Vad hette profeterna vi talade om? (Sheth och Idris)
3. Hur uppkom shirk bland människorna?
4. Vilken nivå i himlen dog Idris?
5. Vad hette mannen som samlade över 7000 ahadith och som har sin egen hadithsamling?

Länkar; 

Profeternas liv Ibn Kathir 
Audio Anwar Awlaki 
Audio Shady Alsuleiman 
Att söka kunskap i islam 
Bukharis liv och här

Kommentarer

Populära inlägg