Tema Nästa Liv - Helvetet


Allah är den mest mest Förlåtande men Han har ett strängt straff. Vi blir varnade gång på gång i Koranen för Helvetet då det är en hemsk plats svår att föreställa sig. 

”Gå och titta på min Skapelse, Jibril”, sa Allah den dag Helvetet stod klart. Jibril for iväg och när han kom tillbaka sa han, ”Åh min Herre! Vid din Storhet ingen som hör talas om det kommer träda in i det.”

Allah omringade då Helvetet med frestelser och lustar. Sedan sa Allah till Jibril att se på det igen. Jibril for iväg och när han kom tillbaka sa han, ”Åh min Herre! Vid din Styrka och Makt, jag är rädd att det inte kommer finnas en enda person som inte kommer träda in i det.”
Profeten sa, "Vid Han i vars hand min själv vilar, om ni sett det jag sett så skulle ni skratta lite och gråta mycket." De sa, "Vad var det du såg, åh Allahs sändebud." Han sa, "Jag såg Paradiset och Helvetet." 

Profeten ställde sig på mimbar en dag för att hålla tal till de samlade - han upprepade en mening om och om igen; "Jag varnar er för elden, jag varnar er för elden." Profeten offrade hela sitt liv för Allahs religion - för att sprida dess ljus över hela jorden och för att varna oss om helvetet och dess plågor. 


Helvetet

Helvetet är enormt och den kommer att fyllas med jinn och människor. Folk kommer att slängas in i Elden och den kommer att fortsätta be om mer tills Allah sätter sin fot på den. Helvetet kommer dras fram med hjälp av 70 000 rep, varje rep dras av 70 000 änglar. En sten skulle falla i 70 år innan den når dess botten. Elden kommer att ha två ögon, två öron och en tunga att tala med, den kommer att säga; "Jag har blivit utsedd till att ta hand om tre sorters människor, varje arrogant tyrann, alla som kallade på annat än Allah och de som gjorde bilder." 

Det finns sju portar till Helvetet, synder bestämmer vilken port och vilken nivå personen hamnar i. Ju högre du är i Paradiset desto bättre medan ju längre ner i Helvetet desto värre. 19 enorma, stränga änglar vakar över invånarna i Helvetet som aldrig är olydig mot Allah. 

När det är varmt kyler vi ned oss med vatten, vind eller skugga Allah berättar för oss att Helvetets vatten kokar, vinden är svidande het och skuggan är tjock svart rök som varken svalkar eller är bra. Profeten sa att elden som vi känner till den här i detta liv är endast 1/70 del av den värme som Helvetet har. 

Elden är svartare än tjära, allt är mörkt i Helvetet. Dess stenar är av svavel som ger en rutten lukt. 

två gånger om året har Allah låtit helvetet andas, den värsta värmen vi känner på sommaren och den kallaste kylan beror på helvetet. 

Folket i Helvetet

Utav 1000 människor ska 999 till Helvetet (djuj och Majoj)

I vår nuvarande form skulle ingen överleva Helvetet därför kommer Allah göra så att helvetets folk kommer vara större än de är nu. Huden på den i Helvetet är nästan 1 m tjock [det är på huden som man känner smärta] och en tand kommer att vara som berget Uhud. De kommer vara större så de känner av mer från straffet. 

Helvetet är en hemsk plats där människor som vägrade lyda Allah kommer tvingas vara. I en törstig eld vars bränsle är människor och stenar som brinner en evig tid. Även det som folket dyrkade kommer brinna så som, korsen, statyer. 
TROENDE! För er egen skull och för deras som står er nära bör ni frukta den Eld som har människor och stenar till bränsle, och som mäktiga och stränga änglar [vakar över, änglar] som aldrig brister i lydnad för Gud, vad Han än befaller dem, och som utför allt som åläggs dem. 66:6
Helvetets invånare förs mot Helvetet tillsammans där möts de av helvetets väktare som frågar om inte något sändebud kom till dom och varnat om vad som skulle hända. De erkänner att de hört budskapet men struntade i det. [39:71] Hur många idag förlöjligar inte tron om nästa liv? Deras gärningar i detta liv förde dem till Helvetet.
De som byter bort den eviga glädjen mot det [goda] i detta liv, för dem skall straffen inte lindras och ingen hjälp skall nå dem. 2:86
All lycka och rikedom de hade i detta liv är bortglömda. Han kommer att glömma bort allt det goda från detta liv när han kastas i Helvetet.

De kommer att ropa till [helvetets väktare]: "Du som härskar [över oss]! Be till din Herre att Han dömer oss till förintelse!" Men hans svar blir: "[Nej,] här skall ni förbli!" 43:77

Mat i Helvetet; 

Trädet Zaqoom - ett stort träd vars rötter börjar långt ner i Helvetets botten med grenar som sprider ut sig överallt. Dess frukt liknar satans huvud. Likt kokande koppar ska den koka i inälvorna. Den är bitter och ger varken mättnad eller näring. Ju mer de äter ju törstigare blir de och det enda som finns att dricka är kokande vatten.
Hamim - kokande vatten.
Ghislin/ghasaq - när elden bränner kropparna kommer det ut en substans som samlas upp och ges till dem att dricka.
Sadid - var som kommer ut från sår.
Eld- de som tog den föräldralöse ägodelar eller som undanhåller Allahs ord.
Kokande olja - när det kommer nära ansiktet faller huden av.

Kläder i Helvetet; 
För dem som förnekar Honom skall kläder av eld skäras till och skållhett vatten ösas över deras huvuden, 22:19
Och den Dagen skall du få se de obotfärdiga syndarna, kedjade vid varandra, iförda kläder av beck, med ansiktena skymda av eld. 14:49-50
Straff i Helvetet. 


  • En av de som haft det bäst i detta liv kommer doppas i Elden en gång och frågas om den någonsin haft det bra, han kommer svara nej. 
  • Elden kommer nå dem olika högt - Det lägsta straffet i Helvetet kommer ha glödande kol under sina fötter som får hjärnan att koka. Han tror att han har det svåraste straffet men egentligen är det det lättaste. 
  • Grillad hud 
  • De får hett vatten hällt över sina huvuden som till och med får innandömet att smälta. 
  • De kastas på deras ansikten in i Elden likt en bit kött vänds de runt och runt i Elden. 
  • Dras fram på deras ansikten genom Elden. 
  • Omringade av eld - en säng av eld och ett täcke av eld, (kaffir och monafiq)
  • En man kommer ha sina inälvor hängandes och han släpar dem runt, runt likt en åsna som går runt kvarnen. Människor kommer känna igenom honom och säga *var det inte du som sa till oss att göra gott och hålla oss borta från elden?' *jo, Jag brukade säga åt er att göra gott men jag gjorde inte det själv och jag sa åt er att hålla er borta från synd men själv gjorde jag det.' 
  • Fastkedjade, uppbunden likt kriminella. 
  • De kommer få ha sina avgudar med sig i Helvetet för att håna det de dyrkade i detta liv. 
  • De kommer känna ånger sig, känna sorg och be om förlåtelse men inget hjälper i nästa liv. "Herre, låt oss komma bort härifrån! Vi skall göra det rätta och inte handla som vi handlade [förr]!" [Men Gud skall svara:] "Gjorde Vi inte ert liv tillräckligt långt för att den som så ville skulle ha tid till eftertanke? Och varnaren kom [också] till er! Pröva nu på [ert straff]! Det finns ingen hjälpare för de orättfärdiga!" 35:37
  • De kommer gråta tills inga tårar finns kvar istället rinner blod tills deras ansikten blir urgröpta, till och med en båt skulle flyta i dess fåror. 
  • Döden kommer att tas fram i form av en bagge 


En del gärningar som leder till Helvetet;


Paradisets folk strövar omkring lyckliga på de vackraste av platser när ett fönster till Helvetet öppnas och de får se människor däri.
”Vad fick er att hamna i Helvetet?” frågar de.
”Vi var inte bland de som bad och vi gav inte den fattige något att äta. Vi hade dåliga vänner och vi pratade en massa strunt. Vi sa att Domedagen var en lögn men så fick vi veta sanningen”, är svaret de får

  • De som får evigheten i helvetet är de som inte tror på Allah, eller dyrkar andra vid sidan av Allah samt hycklarna. 
Tillfälligt; 
  • Den som hittar på saker om islam 
  • Högmod
  • Mord 
  • Ränta
  • Ta andras 
  • Vilja likna de som hatar Allah/som gör fel 
  • De som målar/skapar bilder av levande ting 
  • De som begår självmord
  • De som går ut med kläder men de är nakna
  • Tortera levande varelser - Kvinnan som fick elden efter att hon låst in en katt

  • Den som tror på Allah och Hans profet, ber regelbundet och fastar Ramadan har rätt att träda in i Paradiset. 
  • Att be 4 sunnah före och 4 sunnah efter dohr (utan att ge upp)
  • Fasta en dag för Allahs skull kommer Allah vända bort dennes ansikte från Elden med en distans på 70 år.
  • Att söka skydd från Helvetet 3 gånger och Helvetet kommer att säga "Åh Allah skydda honom från elden"
  • Helvetet är förbjuden för den som är hjälpsam, vänlig, enkel att ha att göra med med givmild karaktär. 
  • Sadaqa - även om det är med en halv dadel
  • Att gråta för Allahs skull

Pyssel:

Ljus och eld gick mina tankar när jag läste på om Helvetet så vi gjorde träljusstakar.  Panduro har fina träkulor som man kan trä på en blompinne. Min gjorde jag av en tjock järntråd som böjdes till och sedan trädde på träkulor på.

Länkar,

En serie om Helvetet.
Audio serie Anwar Awlaki 
Audio på svenska med Abdul Wadod
boken Paradise and Hell av Umar Sulayman al-Ashqar


Helvetet vaktas av starka, stränga änglar som aldrig är olydiga mot Allah.

Kommentarer

Populära inlägg