Vi lär oss arabiska - Alif



Hade tänkt att vänta med bokstäverna lite till men då jag är övertygad om att min 3åring skulle tycka om utmaningen och alla roliga aktiviteter jag planerar. Har för avsikt att använda mig så många olika sinnen som möjligt då han fortfarande är liten så kan det underlätta. Under vår resa pysslar vi, tränar ord på arabiska, sjunger, bygger och leker oss fram men vi tar det utifrån hans intresse och vad han tycker om att göra så det inte känns som något tråkigt. Tråkigare former av inlärning blir det mycket av när man växer upp så barnaåren borde fyllas av lek. Syftet är inte att avverka stenciler och skriva bokstaven papper upp och papper ner i detta stadie utan mer lära sig känna igen bokstäverna och ha roligt tillsammans. Vi har ingen tidsplan utan vi tar det som det kommer. 

Här ser ni lite vad vi gjort med första bokstaven ALIF. 


Först ut var en stencil jag gjort med bilder med ord som börjar på Alif. Jakob tyckte det var väldigt kul att måla bilderna, klippa ut och hänga upp. (Hans initiativ att klippa och hänga! Dagen efter ville han göra samma stencil igen och hänga upp med washitejp i sitt lekrum så det var en stor hit hos oss.) När han färglade alif sa vi bokstaven tillsammans samt alla orden, (inkluderade Abi och Ommi i bilden med familjen - Osra) och sjöng Alifon arnab... Vi har repeterat den hela veckan men mest första delen som handlar om alif. 



Jag skrev alif och ba på träbrickor som vi turades om att gömma i magisk sand. Brickorna placerades på rätt papper, vilket han klarade utan problem mashAllah. Vi har inte gått igenom ba än men ville ha någon bokstav att jämföra alif med och denna övning kommer repeteras längre fram när vi lärt oss fler bokstäver inshAllah då den var bra för igenkänning och rolig (för oss båda). 


Stencilen med alif och färgbilder av ord på Alif klipptes ut och klistrades fast i bokstavsboken. Äldre barn skulle träna på att skriva några rader med alif men för Jakob blir det nog längre fram då han inte har det intresset. Vi gjorde en arnab (kanin) Alif med öron och fluffig svans som den högst upp - men den hänger på väggen. 



Alif - Ananas så vi gjorde ananaser av kottar. Vi samlar ofta kottar när vi är ute att kunna använda de som bas i pyssel är ju ekonomiskt. 


 

Lejonhuvud av gula och orange löv, det är ju trots allt höst och Asad börjar ju på Alif! Löv är även det tacksamt material med barn. 



 På vår svarta tavla målade vi med pensel och vatten bokstaven Alif så budskapet om att alif är ett streck har han lärt sig nu. Vi har även använt stora alfabetskort från Qamardesign med fina bilder till bokstäverna. 

Länkar;

Gratis arbetsblad Alif (måste skapa konto)
Gratis arbetsblad Alif (måste skapa konto)
Gartis arbetsblad Alif (måste skapa konto)
Rolig "vikbok" för barn som kan läsa lite, ord som börjar på Alif. Skriv ut och stämpla ihop
Qamardesign har en hel del material för arabiska alfabetet.
Stencil med Alif och bilder att färglägga runtom.
Stencil med Alif - gör en kanin alif samt bilder med 
Mall till lövlejonet

Kommentarer

Populära inlägg