Tema Nästa Liv - Mindre tecken på Domedagen


DE FRÅGAR dig om den Yttersta stunden och när den skall komma. Hur skulle du kunna säga något om detta? Ingen annan än din Herre vet när den [Yttersta stunden] till sist skall komma. Du [Muhammad] är bara varnaren som skall varna dem som fruktar denna [Stund]. Den Dag då de får uppleva den, [skall det förefalla dem] som om de inte hade tillbringat mer än en afton eller en morgon [på jorden]. 79:42-46
Att studera tecken på den sista tiden är väldigt viktigt. I den långa hadithen från Umar ibh Khattab då Jibril kom till Profeten Muhammad i form av en manfrågade han om islam, eman och ihsan därefter frågade han om Timmen. Mannen sade: Berätta nu om Timmen. Profeten svarade: Den som tillfrågats vet inte mer än den som frågar. Mannen sade: Berätta om dess tecken. Profeten svarade: Att slavinnan föder fram sin härskarinna och att de barfota, nakna och utblottade herdarna kommer att tävla om att konstruera de högsta byggnaderna. 
I slutet av hadithen frågade Profeten Omar;
”O, 'Umar, vet du vem mannen med frågorna var? Jag svarade: Gud och Hans profet vet bäst. Han sade: Det var (ängeln) Gabriel som kom till er för att lära er om er religion.”  

Ett effektivt sätt att fånga ungas intresse är att prata om tecken på Domedagen och efter att vi gått igenom de mindre tecken som jag samlat nedan var samtliga barn förvånade över Profeten ord. En del av tecknen behöver lite mer diskussion och förklaringar medan andra kan barnen själva förstå eller diskutera utifrån vad de ser i samhället. 



Ingen vet när Domedagen ska börja men det finns tecken på när den tiden närmar sig. Det finns små och stora tecken, några av de små tecknen är; 

Profeten Muhammad "ankomst" samt hans död. En gång pekade Profeten Muhammad mot sitt pekfinger och långfinger och sa; "Tiden för min ankomst och Timmen är som dessa två fingrar." Och i en annan hadith sa han; "Timmen kom nästan före mig." 

Muslimernas seger över Jerusalem. (Berätta gärna om när Omar ibn Khattab stiger in i Quds)

Muslimernas seger över Konstantinopel. (Muhammad al-Fatih, finns en tecknad film med samma namn som jag rekommenderar)

Ett krig mellan muslimerna och ett folk med röd hy och små ögon, bärande sandaler gjorda av hår (det är förstått att detta refererar till mongolernas invasionen av islamisk mark). (Rekommenderar filmen asad ain jaloot som handlar om Quttos och hur mongolernas framfart stoppades)

"Domedagen kommer inte att ske förrän människor tävlar om att bygga högst byggnader". En dag blev han frågad om Domedagens tecken så svarade han: "Att du ser folk som är barfota, utan kläder, fattiga fåraherdar tävlar om att bygga höga byggnader". (Muslim: 1) källa Idag ser vi gårdagens barfota fåraherdar tävlar om högsta byggnaden i bla. Dubai. 

Slavkvinnan kommer föda hennes herre eller föreståndarinna. Ibn Hajar ansåg att detta ska tolkas som att barnen är olydiga sina föräldrar, så barnet behandlar sin moder på samma sätt som en "godsherre" behandlar sina slavar - med försummelse och förnedring. 

En prövning (fitnah) som kommer träda in i alla arabers hushåll.


Kunskap kommer att försvinna (genom att folk med kunskap kommer att dö) och okunskap kommer att råda. Böcker och skrifter kommer att vara vanligt medan den religiösa kunskapen kommer vara liten. 


Vin (berusningsmedel, alkohol) kommer att drickas i stora mängder.


Otillåten sexuellt samlag kommer att spridas vitt och det har inte hänt förutom att Allah skickar nya sjukdomar som drabbar folket som inte deras förfäder kände till. Människor kommer även göra detta öppet. 


Nationer kommer att enas mot muslimerna likt utsvultna människor samlas kring ett bord fullt med mat. Detta kommer att ske när muslimernas antal är likt "skummet på havet". (tror få har missat det stora kriget som pågår mot muslimska länder samtidigt som man plundrar tillgångarna)

Barn kommer ha mycket vrede/ilska. 

Barn som fötts från otukt kommer vara vanligt eller allmänt förekommande. 

Kvinnor kommer att konspirera. (feminism?)

Profeten berättade om två olika sorters grupper som han såg i Helvetet men som han inte sett under sin tid varav den ena är "Kvinnor som har kläder men de är nakna. De kommer förföra män och gå och agera för att förföra. Deras huvud kommer vara som kamelens svajande pucklar. De kommer inte träda in i paradiset eller känna dess doft..." 

Kvinnor kommer att vara nakna fastän de är påklädda, dessa kvinnor kommer vara vilseledda och de kommer att leda andra vilse. 

Homosexualitet utbrett

Kvinnor kommer se ut som män och män kommer att se ut som kvinnor. 

Förtroende kommer vara ett sätt att tjäna pengar. 

Att betala zakaat kommer bli en börda och snålhet kommer vara vanligt; sadaqa ges med tungt hjärta. 

Plötsligt död kommer vara vanligt. Förr låg man på sin dödsbädd ett tag och släktingar hann komma för att ta farväl idag är det inte ovanligt att man faller ner död. 

Jordbävningar kommer att öka.


Kvinnliga sångerskor och musik instrument blir populärt. Musik kommer vara vanligt och utspritt - för mindre än 100 år sedan så var musik något som folk lyssnade till vid festligheter och inte konstant som idag. 

Tiden kommer att passera fortare.


Motigheter (fitan) kommer att uppstå.


Blodsutgjutelse (dödande) kommer att spridas.


En man kommer att passera en annans grav och önska han vore i den andres ställe.


Pålitlighet kommer att gå förlorad, som när bemyndigande ges till folk som inte förtjänar det. 

Det kommer finnas folk som är kompisar framför folket men fiender i hemlighet (När man frågade honom hur det kommer sig svarade han; "Eftersom de kommer ha gemensamt motiv i att samarbeta fastän de fruktar varandra")

Man kommer höja sina röster i mosken.

När en man lyder sin fru och lyssnar inte på sin mor och han behandlar sina vänner bra medan han undviker sin far. 

När människor tror på stjärnorna men förkastar al-Qadr.
Stora avstånd kommer färdas på kort tid. 

En prövningar kommer nå varje hem. 

Folkets ledare kommer vara förtryckare. 

Man kommer behandla någon med respekt utav fruktan för det onda som han kan göra. 

Folk kommer säga att de följer Quran men avvisar hadith och sunnah. 

Tiden kommer gå fort. 

Det kommer finnas mycket massdöd och dödande. 

Folket i Irak kommer inte ta emot mat eller pengar på grund av förtryck från Romarna (europeer) 

Timmen kommer inte komma förrän en man lämnar sitt hem och hans sko eller piska eller käpp kommer berätta för honom om det som händer hans familj – förutom mobiltelefon har en ny sko lanserats med inbyggd mobil.

Vidare finns det en hadith som bara nyligen inte bara är en metaforisk sanning utan även fysisk, sobhanAllah. ”När ni ser Mecka och dess berg med hål (som borrats igenom dem), och dess byggnader når bergen, då har saáh (Timmen) redan kastat sin skugga.” (Suyuti) Tidigare har man trott att ”kastat sin skugga” betytt att Timmen är nära. Idag står Klocktornet färdigt i Mecka och kastar sin skugga ner över Kabah. Utöver det så har tunnlarna penetrerats genom bergen för att lämna rum till vägar och byggnaderna når över bergen.  


    Vilka tecken man väljer att diskutera i sin grupp varierar beroende på barnens förståelse och ålder men de tecken jag samlat är tydliga även för yngre och jag ber Allah att vetskapen om dessa förutsägelser ska stärka oss och vår eman.  


Pyssel;

Vi dekorerade klart våra koranfodral med guldskrift och dekorerade snöret på olika sätt.  

Länkar; 

Delar av denna text (tecken) hittar ni på hikma.se 
En del av förklaringarna kommer från islamqa 
islam. nu hittar ni många audio på svenska om tecken på Domedagen
En text om tecken på Domedagen - rekommenderar
audioserie om Nästa liv - tecken på Domedagen del 4-7

Kommentarer

Populära inlägg