Tema Nästa Liv - döden

Piffa till en konservburk!
Varje människa skall smaka döden. Men först på Uppståndelsens dag skall ni få er fulla lön. Den som då rycks bort från Elden och förs till paradiset har sannerligen vunnit en stor seger. - Livet i denna värld [skänker] bara bedräglig glädje. 3:185
Ingen kan fly från döden. Det spelar ingen roll vem du är, vad du är eller vart du är - alla ska vi lämna denna värld. Det har funnits folk innan oss, människor bättre och sämre än vi som idag ligger i graven, ett minne blott eller bortglömda. Fastän vi vet att vi ska dö och möta Allah så är det så lätt att glömma men helt plötsligt slår döden till och skakar om vår verklighet. Ingen vet när döden kommer då det är en av de fem saker som endast Allah har kunskap om; 
Det är Gud som har kunskap om den Yttersta stunden; det är Han som låter regnet falla och Han som vet vad som ligger gömt i moderlivet. Men ingen vet vad morgondagen bär i sitt sköte, och ingen vet var på denna jord han skall dö. Gud vet allt, är underrättad om allt. 31:34
Jag tänkte att barnen och jag ska dela med oss av berättelser om döden som de själva känner till. Döden är något som alla upplevt på något sätt, en vän,släkting, någon på skolan osv. 

Profeten ville att vi skulle komma ihåg döden,"kom ofta ihåg det som förstör nöjen [döden]," som en påminnelse om slutet - Nästa liv. För att inte förlora fokus och glömma bort meningen med vår existens - att dyrka Allah och dö som muslimer. En ayah som jag påminner mig själv och mina barn med hela tiden;  

Troende! Frukta Gud så som det åligger er att frukta Honom och underkasta er Hans vilja[var muslim], innan döden överraskar er! Och grip alla med ett fast grepp om Guds räddningslina och låt er inte splittras! 3:102-103
I dessa tider känns det så starkt att vi håller oss fast för glatta livet vid Allahs räddningslina för att inte gå vilse, för att inte påverkas, för att inte vända ryggen från islams ljus. Ibland kan det kännas som att man förlorar greppet för att andra tider ha ett stadigt tag.

Det finns en berättelse som jag ville dela med barnen när vi talar om döden och det är när Profeten berättar om en man som tillhörde ett av folken som levt innan. 
Allah hade givit honom rikedomar och barn. När döden närmade sig kallade han på sönerna och sa, "Hur har jag varit som fader till er?" De svarade, "Du har varit en god far." Han sa att han inte hade några goda gärningar att komma med till Allah och sa, "Om Allah får tag på mig kommer Han att straffa mig. Lyssna nu!" fortsatte mannen, "När jag dör, bränn mig och när jag har blivit till kol så pulverisera mig och när det kommer en blåsig dag så låt min aska färdas med vinden." Profeten fortsatte, "Vid Allah barnen lovade fadern att göra som han ville och så gjorde de det. (Brände hans kropp och kasade askan med vinden.)"
Allah beordrade sedan askan,"Var" och se! Mannen stod igen! Allah sa då, "Åh min tjänare! Vad fick dig att göra det du gjorde?" Han svarade, "Det var från fruktan för Dig!"
Det var bara Allahs Barmhärtighet som räddade honom. (Allah förlät mannen) källa
Ingen aning varför men när jag gjorde min fina konservburk med lock hemma så tänkte jag på urnor som icke troende har för att lägga askan i från deras döda. Jag pysslar med tweens som går i skolan och säkerligen influeras av svenska samhället - och något som blivit populärt här är kremering. I samband med hadithen ovan tänkte jag ta upp lite om hur muslimer blir begravda och att det är haram med kremering. Jag vill att barnen ska komma ihåg att även om mannen försökte komma undan Allahs straff genom att sprida sin aska i vinden så gick det inte. Det går inte att fly från Allah och därför måste vi leva på bästa sätt innan det är försent. Vår aska/förmultnade kropp (om vi inte dör som shahed, som vi tar upp senare inshAllah) får vi plats i en liten burk. Från det lilla som blir kvar kommer Allah en dag återuppliva oss igen. Även en dekorerad konservburk på bordet kan tjäna som en påminnelse om döden - att en dag tar allt slut och sedan ska vi ska stå till svars för hur vi levde. Ett liv som kan verkar så långt men som i slutändan känns kort.
När dödsängeln kom till Profeten Noh sa han, "Åh du Profet som levt längst, hur fann du detta liv och dess nöjen?" Han sa, "Som en man som gick in i ett rum med två dörrar, som väntade en stund i mitten en kort stund sedan gick han ut genom den andra dörren." 
En Profet som levde i minst 950år! Min farfar är 90 år idag och när ni vi frågade honom om livet så sa han, "Det gick fort."
Ta vara på dagen kära ni!
Men ni [människor] sätter det jordiska livet före allt annat, trots att det kommande livet är bättre och varar i evighet. 87:16-17

Pyssel;

Du behöver;

konservburk (alltid tacksamt med återvinning)
kartong
självhäftande textilark
filt
knapp eller dyl som knopp

Gör så här;

Tryck ner konservburken i kartongen för att se måttet på locket. Klipp ut.
Klipp ut filt som precis passar runt om konservburken. Limma fast.
Klipp ut textilarket men låt den gå över både upptill och nedtill på konserven. Limma fast ovanpå filten på konserven.
För locket är det bara att klippa ut en rundel som är lite större än kartonglocket och klistra fast. Sätt fast din knopp på det sätt som passar bäst.

Kommentarer

Populära inlägg