Allahs gåvor - fåglar


Har de aldrig sett på fåglarna över deras [huvuden], hur de under flykten sträcker vingarna och sedan fäller in dem [mot sidorna]? Ingen utom den Nåderike håller dem uppe; Han ser allt. 67:19
Vi ger oss ut i skogen för att vara lite tysta och lyssna på fågelsång. Egentligen är ju våren den tid då skogen är fylld av fågelsång men vi får lyssna desto noggrannare.

Vi får - Plocka vilda växter och blommor i naturen. 
Vi får inte - störa, skada eller ta hem djur. Inte plocka ägg ur fågelbon. Den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen. 
Det finns inte ett enda av markens djur, inte en fågel som bärs av sina vingar, som inte bildar samhällen liksom ni själva; ingenting har Vi förbisett i Vårt beslut. Och till sist skall de samlas åter till sin Herre. 6:38
Fåglar - en gåva från Allah


  • Fågelsång - så rofyllt att lyssna till naturens egna ljud däribland fågelsång.  
SER DU inte att allt och alla i himlarna och på jorden prisar Gud - ja, till och med fåglarna när de sträcker ut vingarna till flykt? Var och en känner sin bön och sin lovsång. Och Gud vet vad de gör. 24:41
  • Kött - Allah nämner fågelkött som en delikatess i Paradiset och även vi njuter av den variation som fågel innebär till annan mat. 
och köttet av den fågel som de har lust till. 56:21
  • Ägg - Min dotter fick för sig att bli vegan men när hon insåg allt hon måste vara utan ångrade hon sig. Ägg var en sak som var svår att vara utan då det finns så mycket vi kan göra av denna gåva. 
  • Jakt - I vissa länder använder man sig av olika rovfåglar till jakt för att fånga mat som människan har svårt att fånga. 
De frågar dig vad som är tillåtet för dem. Säg: "All god, hälsosam föda är tillåten för er." [Tillåtet är] också vad sådana djur fångar åt er som ni dresserar för jakt och lär något av det som Gud har lärt er; men uttala Guds namn över det och frukta Gud - Gud är snar att kalla till räkenskap. 5:4 

Berättelser med fåglar
  • Jag tänkte berätta om Profeten Isa (Jesus) som formade en fågel av lera.
  • Profeten Sulayman med Hodhod.
  • Profeten Ibrahim med de fyra fåglarna. 
  • Fåglarna som stoppade Abraha från att förstöra Kabah. 
  • Hadithen när Profeten Muhammad bad sahabin lämna tillbaka äggen till fågelmamman. 


Pyssligt 

Ägg av gips är kul och ganska enkelt att göra. 

Du behöver; 

Gips
tom petflaska
ballonger
ev. färg

Blås upp ballongen till den storlek som du vill ha, blås inte ut ballongen för mycket då kan den gå sönder när du häller i gipset! Till ljushållaren på bilden har jag använt mig av vattenballong. Häll i gips och vatten i petflaskan. Skaka om. Trä över den uppblåsta ballongen på petflaskan och knyt ihop ballongen. I ca. 10 min knådar du ballongen och rullar den runt och runt så att gipsblandningen fördelar sig jämt. Låt stelna. Den blir stel efter max. 20 min då kan du ta sönder ballongen. Knacka ett hål på toppen men var försiktig den är ganska ömtålig speciellt första dygnet. Man kan dekorera på en gång. Guld blir jättefint inuti då det reflekterar ljuset så vackert.

Länkar

En tecknad bok om Profeten Isa och fågeln (på engelska)

Kommentarer

Populära inlägg