Gör din egen tvål


Har gjort egen tvål några gånger och fastän det är lite läskigt med kaustisk soda så tycker jag att ni ska prova MEN inte med barn i närheten. Det här är INTE ett barnanpassat pyssel däremot är det perfekt när man har gammal olja som man vill bli av med. Till det här receptet använde jag; 

300 gram solrosolja (från fritering)
200 gram kallpressad rapsolja
150 ml vatten
70 gram kaustisk soda
1 msk bivax (jag har inte använt det men läste att det går snabbare att få tvålen tjock.)
Luktessens (jag använde vaniljdoft denna gång)

Viktigt att man väger alla ingredienser när man gör tvål för att måtten ska stämma. Vill du göra eget recept rekommenderar jag denna uträknar för att veta hur mycket kaustisk soda ni ska ha i förhållande till olja. 


Gör så här; 

Ta på dig långarmad tröja, glasögon och handskar. Om du skulle få på dig sodalösning tvätta inte med vatten tvätta av med vinäger istället. Stå på en ventilerad plats (jag lät skålen stå under köksfläkten). Häll upp vatten i skål (har för mig att jag läste att det helst ska vara glas, porslin eller plast). Häll kaustisk soda i vattnet och INTE tvärtom!!! När kaustisk soda reagerar med vatten blir det väldigt varmt. Rör hela tiden tills de små kornen är upplösta. 

Hetta upp dina oljor till ca. 45 grader (samt ev. bivax). När kaustisk sida lösningen och oljan håller samma temperatur - ca. 45 grader - häll i soda lösningen i oljan. Rör om för hand i ca. 5 min efter det så kan du börja mixa, enklast med stavmixer. Du kommer få mixa ett tag. Kör 15 min intervaller tills tvålen blir tjock, den ska bli tjockare än sockerkakssmet. När den börjar tjockna tillsätter du doft och ev. tvålfärg. Tänk på att doften äts upp lite av sodalösningen så gör den lite starkare än du tänkt. Dofta på lite kaffe innan så din näsa har sitt luktsinne på topp. 
Ett tips om man inte har specialfärg är att krossa lite ögonskugga och tillsätta i din tvål. 
Extra - Man kan tillsätta en hel del annat till sin tvål så som torkad lavendel, torkat apelsinskal, kaffesump som man låtit torka lite på ett papper, kanelbitar, nejlika osv. 
När konsistensen är bra häll upp i formar. Du kan använda silikonform, mjölkpaket, brödform (men använd bakplåtspapper i). Jag använde muffinsformar av silikon och särskild tvålform. Om du vill ha mönster på tvålarna så lägg en stämpel i botten. 
Lägg en kartongbit över och svep in i en handduk. Lägg på en plats dit INGA barn kan nå. Låt stå ca. 24 timmar. Om du har gjort tvålen i en stor form ska du skära till tvålen nu innan den blir för hård. Använd handskar. 
Låt sedan din tvål torka och genomgå sin kemiska förvandling i minst 4-6 veckor. Under den tiden ska den förvaras luftigt. När tvålen är klar kan du förvara den i en burk eller dyl. 

Tips! Tvätta inte dina burkar och mixer på en gång utan låt den ligga någon dag så har tvålprocessen satts i gång och det går lättare. 



Kommentarer

Populära inlägg