Allahs gåvor - vatten


...så låter Vi rent vatten falla från skyn. 25:48
I sommar har vi anordnat läger bredvid en sjö vilket blir perfekt för att utforska Allahs gåva - vatten. Jag berättar om Profeten Noh som byggde en båt innan översvämningen. Vilket pyssel kopplat till både Profeten Noh och vatten är bättre än en båt? Finns hur många ideér som helst för det och här hittar ni några men jag tänkte att vi skulle ha en tävling där vi endast får använda oss av naturmaterial (uppdaterar med bilder inshAllah senare i sommar). Om någon lämnar kvar sin båt eller om den åker för långt ut så är det ingen fara då allt är naturligt! Vi får inte skräpa ner i naturen.

Vi lär oss vad allemansrätten säger för att inte bryta några regler när vi besöker en sjö;

Vi får - Bada nästan överallt, utom vid tomt eller där särskilt tillträdesförbud råder, t.ex. till säl- eller fågelskyddsområden. Fiska fritt med spö och andra handredskap i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön samt längs kusterna. I alla andra vatten erfordras tillstånd. 

Vi får inte - Lägga till vid brygga eller bada vid strand som hör till tomt.

Vatten - en gåva från Allah
  • Allt liv uppstod från vatten (Adam skapades i Paradiset av lera). Viktigt att samtala med barn om skillnaderna mellan evolutionsteorin och vad islam säger. En del barn jag mött säger direkt att Big Bang är haram istället för att säga så i skolan kan de säga, "Det har Allah sagt till oss för länge sen i Koranen." 
INSER DE inte, de som vill förneka sanningen, att himlarna och jorden [en gång] utgjorde en enda, sammanhållen massa och [att] Vi skilde dem åt? Och [vet de inte] att Vi har låtit allt liv uppstå ur vatten? Har de då ingen tro? 21:30
  • I surah al-Waqiah påminner Allah oss om vilken gåvan med vatten och inte bara vilket vatten som helst utan Han har gjort det gott att dricka. Tänk om det hade varit salt eller bittert! Allah är al-Latif - den (subtilt) Gode - då vi ibland inte är medvetna om den godhet Han skänkt oss.   
Vad tror ni om vattnet som ni dricker. Är det ni som har fått regnet att falla eller är det Vi som är orsaken till detta Om Vi ville kunde Vi göra det salt och bittert; bör ni då inte vara tacksamma. 56:68-70
  • Allah är Den som ger oss regn eller håller tillbaka det. Det finns till och med en speciell bön man kan be för att få regn vid torka. 
Och Vi sänder regn från skyn i rätt avvägda mängder och låter det samlas i jorden, men Vi har också makt att hålla det tillbaka. 23:18
  • Regn är en välsignelse med vilket Allah får den torra marken att blomma. 
FÖRSTÅR du inte att det är Gud som låter regn strömma från skyn och leder det genom jorden [till dess det bryter fram] som källor? Därmed låter Han sedan olika slag av växtlighet uppstå, som med tiden vissnar och ses gulna. Till slut förvandlas den till torra strån och damm. I detta ligger helt visst en påminnelse till dem som har förstånd. 39:21
  • Som muslim ska vi inte slösa på vatten. Idag talas det mycket om vattenbristen i världen och vikten av att inte slösa på vatten. Det pågår till och med väpnade konflikter över denna livsviktiga gåva. Att inte slösa på vattnet var något som Profeten lärde oss för länge sedan; nu måste bara vi se till att praktisera det. En gång gick Profeten förbi Sa'd när han gjorde wudo och sa, "Vad är det här för slöseri/extravagans, åh Sa'd?" "Kan man slösa på vatten när man gör wudo?" frågade Sa'd. "Ja, även om du stod vid kanten av en rinnande å." svarade Profeten. Källa
Men slösa inte [med Guds gåvor] - Han är inte slösarnas vän! 6:141
Berättelser med vatten



  • Berättelsen om Profeten Noh har både båt och vatten. Här lär vi oss även att regn kan vara en välsignelse men allt Allah skapat är Hans tjänare som Han använder som Han vill. Ett uppfriskande regn kan förvandlas till straff och plåga. 
  • Floder i Paradiset och dess innehåll samt vad Helvetets invånare kommer att få dricka. 
  • Profeten Moses som fördes fram på Nilen. Vattnet som färgades rött och när han slog med sin stav på en sten och 12 källådror flöt fram samt när han delade havet. 
  • Sahaba som åkte över havet till Habasha (Abessinien).
  • Zamzam - om heligt vatten och dess historia. 
  • Profeten Salih och hans kamel som skulle turas om att dricka från vattnet. Intressant koppling till dagens konflikter. Är det inte bättre med fredliga lösningar än krig?
  • Profeten Josef kastades i brunnen samt 7 goda år och 7 år av torka. 
  • Profeten Sulayman och Bilqis som tror hon ska gå på vatten. 
  • Berättelsen i surah Kahf med den vise mannen som tog sönder båten. 
  • Profeten Yonus i valen. 
Sunnah när man dricker 

  1. Drick med höger. 
  2. Sitt ner.
  3. Säg Bismillah.
  4. Drick i tre omgångar - först en klunk, sedan en till och sist kan man drick klart. 
  5. Säg Alhamdolillah.

Pyssligt

På lägret tänkte jag att vi skulle göra båtar av naturmaterial men hade ingen i närheten så gjorde en av en tom schampooflaska, ductape, en kork, grillpinne och en plastbit till segel. Vi hade kul med bygget men sen ville den inte segla, så jag hade förlorat på en tävling med bästa båtbygge. 

Kommer ni på fler islamiska berättelser med vatten skriv gärna en kommentar. 

Kommentarer

Populära inlägg